top of page

Laudatio bij het uitreiken van de Dickens Award 2023

aan Dirk Herman de Jong

 

De jury van de Dickens Award 2023 heeft unaniem besloten de heer Dirk Herman de Jong te onderscheiden met de tweejaarlijkse Culturele Prijs van de oud-gemeente Haren, de Dickens Award.

De heer Dirk Herman de Jong uit Noordlaren is de drijvende kracht en voorzitter achter ‘Noordlaren Muziek’, het jaarlijkse gevarieerde muziekprogramma met concerten in de Noordlaarder dorpskerk. De concerten worden druk bezocht door jong en oud en het publiek komt niet alleen uit Noordlaren maar ook uit de omliggende dorpen en de stad Groningen.

Onder de noemer ‘Achter de Veurdeur’ organiseert Noordlaren Muziek om de twee jaar huiskamerconcerten. Op een negental plaatsen, waaronder woonhuizen in Noordlaren, wordt dan opgetreden. In 2024 vindt het festival voor de tiende keer plaats.

 

Dirk Herman de Jong verzorgt daarnaast al vijftien jaar gepassioneerd cursussen "Luisteren naar Klassieke Muziek". Zijn huiskamer wordt dan voor zes weken concertkamer, inclusief een voortreffelijke geluidsinstallatie en grote beeldschermen, waarop de concerten te beluisteren en te zien zijn. Hij stelt zijn eigen cursusmateriaal samen. Zijn zelfgebakken taarten zijn beroemd onder de cursisten die uit Noordlaren en omgeving komen.

In de kerk van Noordlaren verzorgt hij regelmatig lezingen over klassieke muziek, onder meer over de Matthäus-Passion van Bach.

 

Dirk Herman de Jong is al jaren de afgevaardigde van Noordlaren Muziek bij de vergaderingen van de Culturele Raad Haren.

 

Met het toekennen van de Dickens Award 2023 wil de jury deze muzikaal gedreven Noordlaarder eren voor zijn bijdrage aan het culturele leven in de oud-gemeente Haren.

 

De jury

     Kees Swagerman, voorzitter

     Annemiek Bos

     Hermen Grasman

     Kirsten de Wrede

bottom of page