top of page

DICKENS LEZING


Bij de opening van de Dickens Room in de Openbare Bibliotheek Haren (Gn), op 19 maart 1999, hield prof. mr. Jan H. Lokin, oud-president van de (Nederlandse) Haarlem Branch van The Dickens Fellowship, een bijzonder geestige Dickensiaanse toespraak. Aangestoken door zijn persoonlijke enthousiasme, ontstond het idee jaarlijks een Dickenslezing te organiseren. Het begin van een alom gewaardeerde traditie! Inclusief een glaasje dampende punch.

De eerste jaren werd de Dickenslezing gehouden op de zondagmiddag voor de Kerst, maar gezien de veelheid aan Kerstactiviteiten, werd later gekozen voor een zondagmiddag rond Dickens’ geboortedag, 7 februari.

​

​

  • 19 december 1999 Prof.mr. J.H. Lokin: een boeiende inleiding op het Leven en Werk van Charles Dickens, muzikaal omlijst door de heer A. van Tol met Victoriaanse balladen.

  • 17 december 2000 Prof. Helen Wilcox, hoogleraar Engelse letterkunde (RUG), over “Het Kind in Dickens.” De rol van kinderen in Dickens’ werken.  Met als Dickens-voorlezer en zanger van 19e eeuwse Music Hall songs: Allan Wilcox.

  • 16 december 2001 Acteur Ton van der Velden, als DICKENSVERTELLER, met lezend voorgedragen fragmenten, muzikaal omlijst door Trio Grazioso (Shiko Ben Menahem, viool, Céline Ingenegeren, altviool, en Maarten Westers, cello.)

  • 15 december 2002 “Hard Times in these times”, van Donker naar Licht. Zes lezers lezen hun favoriete fragment uit Dickens’ werk. In volgorde: Klaas D. Drenth, als vervanger van Jelle Kingma, uit “Hard Times”, Henk Hurenkamp uit “Martin Chuzzlewit”, Emmeke Schurink uit “American & Italian Notes”, Marieke van Tol uit “Hard Times”, Ton Heuvelmans uit “David Copperfield” en Ciska Weis uit “A Christmas Carol in Prose”.  Met muzikaal optreden van Klarinetgroep Muziekschool Haren.

  • 12 december 2003 Bram van Tol en Henk Muda houden een ochtendpresentatie met als thema: “Dickens: Leven & Werken in de 19e eeuw”.  De december Dickenslezing vervalt.

  • 8 februari 2004 Literair vertaler/oud docent Ton Heuvelmans, samen met angliste Marieke van Tol, over “De Humor van Dickens”. Een zeer persoonlijke impressie met zeven tekstvoorbeelden.

  • 6 februari 2005 Keith Armstrong en Michael Standen, schrijvers/dichters uit Newcastle houden een lezing in het Engels over “Charles Dickens en Noord-West Engeland”. Verder een stijlvol optreden van hofdansgroep Plaisir Courtois, met onder meer dansen uit de Victoriaanse tijd.

  • 5 februari 2006 “My dear and worthy Hans”. Vertaalster Edith Koenders schetst, aan de hand van dagboek- en brieffragmenten, een beeld van de omgang tussen Charles Dickens en Hans Christian Andersen en van  Andersens verblijf in Engeland.  Naast de traditionele punch is er speciale droomcake uit H.C. Andersens sprookjeskookboek. De muzikale bijdrage wordt verzorgd door conservatoriumstudentes Willemijn Bonder en Janneke Hoogeveen op dwarsfluit.

  • 4 februari 2007 “Dickens en Bomans”.  Prof. Jan Kabel, hoogleraar informatierecht UvA en al 25 jaar bestuurder van de (Nederlandse) Haarlem Branch van The Dickens Fellowship over de invloed van Dickens op Godfried Bomans. Over hun overeenkomsten en verschillen. Met een virtuoos muzikaal optreden van klassiek gitariste Viola Danel-Rzeznicka.

  •  10 februari 2008 ”Bij Dickens Thuis”. Door Ton Heuvelmans, literair vertaler. Een verrassende blik op Dickens’ persoonlijke leven, door de ogen van diens dochter Kate. Met schitterende illustraties.  Muzikale medewerking van het duo Scarlet Fever ( zang en gitaar door Dorothee Swellengrebel en Kees van der Berg).

  • 8 februari 2009 Dr. Hans Jansen, Anglistisch Instituut RUG, over “Dickens en Darwin”. Evolutie contra schepping in de werken van Dickens. Muzikale medewerking door conservatoriumstudenten, met muziek van onder andere Benjamin Britten.

  • 7 februari 2010 (gepresenteerd als 10e jubileumlezing)“Dickens thuis in Haren”.  In het kader van de viering rond het 850-jarig bestaan van Haren. In een multimediale presentatie  geeft Henk Muda een verrassende kijk op Charles Dickens in relatie met Haren. Muzikale medewerking door Frits Kalmeijer.

  • 6 februari 2011 “Charles Dickens’ gevangenissen”. Door Ton Vroom, oud-gevangenisdirecteur en redacteur van the Dutch Dickensian. Met muzikale medewerking van Frits Kalmeijer.

  • 5 februari 2012 “Dickens’ 200e geboortedag”. Tevens afsluiting van het Harens winterfestival rond het thema “krapte”. Door prof.mr. Jan H. Lokin. Met muzikale medewerking van Frits Kalmeijer.

​

  • 3 februari 2013 “Many lessons to be learned”, Dickens in het digitale tijdperk. Dr. Maurice de Valk uit Wassenaar, sociaal geneeskundige, wetenschappelijk publicist en lid van de Dickens Fellowship (Haarlem Branch) biedt ons een virtuele wandeling door het leven van Dickens. Tevens wordt onder meer de huidige bankencrisis met behulp van Dickens’ verhalen toegelicht.  “Value versus money”. Geld is een middel en mag nimmer het doel in het leven zijn. De muzikale omlijsting is wederom in handen van Frits Kalmeijer met zijn accordeon.

  • 9 februari 2014 “Reizen met Charles” door neerlandicus en historicus Jos Paardekooper. Dickens’ twee grote reizen naar en door de Verenigde Staten van Amerika (in 1842 resp. 1867/1868) staan in deze lezing centraal. Uiteraard heeft hij over zijn reiservaringen in ‘de Nieuwe Wereld’ ook geschreven, het meest uitgebreid én uitgesproken in American Notes (1842). Onnodig te vermelden dat dat kostelijke lectuur is.

  • 1 februari 2015 “De muzikale inspiraties van Charles Dickens”. Ditmaal heeft de Commissie Letteren van de Culturele Raad Haren universitair docent Kees de Vries en pianiste Vesela Stankova uitgenodigd die ieder op hun eigen wijze op zoek gaan naar de muzikale inspiraties van Charles Dickens.

  • 7 februari 2016 “Happy birthday Mr Dickens” door J.C. van Kessel, oud-penningmeester van de ‘Haarlem Branch of the Dickens Fellowship’. Dit jaar worden er ook postzegels en wenskaarten op de markt gebracht.

  • 12 februari 2017 “Over de illustraties in het werk van Charles Dickens” door illustrator Kees Willemen. De muzikale omlijsting is van Joris ten Have met zijn draaiorgel.

  • 4 februari 2018 “Breng Charles Dickens tot leven” door mevrouw Emmy Strik-ten Kleij uit Deventer, initiatiefneemster en nog steeds het gezicht van het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer.

  • 3 februari 2019 “Over het Dickens kabinet in Deventer” door de heer Ojon van Strijland, conservator. Joris ten Have  zorgde met zijn draaiorgel voor de muziek.

  • 7 februari 2020 “Een omvangrijk epos: op zoek naar de Dickensiaanse roman” door mevrouw Esmé van den Boom, angliste, dichter en singer-songwriters, met medewerking van het a-capella ensemble ‘Voiz'.

  • 7 februari 2021 "Charles Dickens en de Corona-papers" Een digitale lezing waarin Saakje Spoelstra, Hein Bekenkamp, Eppo van Koldam en Pim Muda favoriete fragmenten lezen. Met medewerking van Joris ten Have en zijn draaiorgels en Willem Hoiting voor de opname.
    Zie de filmpagina op onze site.

  • 4 september 2022 “Dickens en de geneeskunst” door oud-hoogleraar cardiologie Ernst E. van der Wall, sinds eind jaren zeventig lid van de Haarlemse tak van de Dickens Fellowship. Hij besloot na zijn pensionering de medische aspecten in het werk van Dickens diepgaand te onderzoeken. Het resultaat van dat onderzoek is in een lijvig boekwerk ‘Dickens in the heart of medicine’ in 2020 verschenen. Dickens was gefascineerd door de toenmalige geneeskunst en de medische aspecten van ziektes. In tal van werken komen fictieve artsen voor die in Dickens’ ogen soms excentrieke medische behandelmethoden voorschrijven. Dickens beschrijft veronderstelde hart- en vaatziekten en mogelijke hartaandoeningen heel nauwkeurig. Zijn beschrijvingen hebben verschillende malen de officiële medische literatuur gehaald. Het a-capella ensemble Voiz bracht een gevarieerd repertoire ten gehore.

  • 11 februari 2023 25ste Dickenslezing. "My Grandpa's collection".  Pim Muda is de kleinzoon van de grondlegger van de Harense Dickens collectie. Pim vertelde over de verzameling van zijn grootvader Wim Muda en zijn inspiratiebronnen voor zijn werk als acrobaat en variëté-artiest bij de Ashton Brothers. De muziek tijdens deze jubileumlezing werd verzorgd door Hans Buitenhuis en Frits Kalmeijer met hun trekharmonica’s en viool.

  • 4 februari 2024 Elke Maasbommel, angliste, spreekt tijdens de 26e Dickenslezing 'Schelden zoals alleen Dickens dat kon'. Frits Kalmeijer en Hans Buitenhuis verzorgden de muzikale omlijsting.
     

bottom of page