top of page

 

Historisch Platform Haren

Het Historisch Platform Haren bestaat uit de Harense Historische Kring Old Go, de Harener Historische Commissie en de Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse.
Gezamenlijk en afzonderlijk laten zij de lokale geschiedenis herleven onder meer d.m.v. lezingen, publicaties en rondleidingen.

Contactpersoon: Annemiek Bos
E-mail: kloosteryesse@gmail.com

HPH.png

                               Zojuist verschenen

 

Onder de klokslag van Noordlaren.

De ‘nieuwe’ begraafplaats. 1871 – 2021

De nieuwe begraafplaats in Noordlaren bestaat in 2021 anderhalve eeuw. “Daar mag wel eens aandacht aan geschonken worden”, vond het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen. En het vond Harener Friso Bavinck bereid diep in de geschiedenis te duiken van wat door velen een van de mooiste begraafplaatsen van het Noorden wordt gevonden.

Op zaterdag 11 september, Open Monumentendag, vond in Noordlaren de presentatie van deel 23 van de Harener Historische Reeks plaats. ‘Onder de klokslag van Noordlaren. De ‘nieuwe’ begraafplaats. 1871 – 2021’.

De aanleg van deze begraafplaats had destijds enige bestuurlijke voeten in aarde. Van Rijkswege had het begraven op het oude kerkhof rond de Bartholomeuskerk, de dorpskerk van Noordlaren, al veel eerder gestopt moeten worden. Maar met de aanleg van die nieuwe begraafplaats op de es in het vooruitzicht, betrachtte men enige coulance.

Op 1 juni 1871 werd de nieuwe dodenakker officieel in gebruik genomen. Een dag eerder had er al de eerste begrafenis plaatsgevonden.

De geschiedenis van de nieuwe begraafplaats is gelardeerd met verhalen van en over Noordlaarders en Glimmeners, die er begraven liggen of op een bijzondere wijze bij deze begraafplaats betrokken zijn of waren.

Ook is er aandacht besteed aan de verschillende teksten en tekens die op de Noordlaarder grafstenen voorkomen.

Daarmee is een document ontstaan, dat niet alleen voor hen ‘die onder de klokslag van Noordlaren’ leven, maar voor een veel breder publiek interessant is om te lezen.

Vanaf heden ligt het boek te koop bij Boomker Boeken aan het Raadhuisplein 7 te Haren.

Het boek is verschenen in de Harener Historische Reeks, een uitgave van de Harener Historische Commissie, bij deze gelegenheid in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen. Vormgeving: Jeannette Ensing; ISBN 978-90-9034467-6. 96 pp., € 13,50.

Bavinck, B.J.F. Onder de klokslag van Noordlaren. De ‘nieuwe’ begraafplaats. 1871 – 2021 (Haren, 2021)

 

 

 

 

 

Hortus Haren - Een geschiedenis van mensen, tuin en organisatie

‘Hortus Haren’ bestaat inmiddels honderd jaar. Hoewel geen traditionele Hortus botanicus meer, heeft deze nog wel een speciale functie voor plantenstudie. De geschiedenis van de Hortus botanicus van de Groninger universiteit is veel langer: die begon al ruim 450 jaar eerder in Groningen. De relatief korte periode van de hortus in Haren kent een bewogen historie. Bij het doornemen van bronnen en het schrijven van die geschiedenis kwamen beide auteurs tot de conclusie: “De Hortus botanicus te Haren is als heel bijzondere ecologische tuin opgezet, maar tegelijk mag het een wonder heten dat Hortus Haren nog bestaat. Er waren duizelingwekkende hoogte- en dieptepunten. Zo waren er grote evenementen met honderdduizenden bezoekers, maar niet lang daarna volgde een faillissement, waarna de Hortus als een Phoenix uit de as herrees.” Vandaag de dag is de Hortus in rustige vaarwater beland en dankzij talrijke vrijwilligers praktisch het gehele jaar door geopend voor het publiek. De beide auteurs, drs. Ger Blijham en dr. Albert Buursma, beschrijven ook de geschiedenis van de Vriendenvereniging van de Hortus ‘Henricus Munting’.

 

Het eerste exemplaar zou in juli worden gepresenteerd, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. Het is nog wel de bedoeling om aan het verschijnen van deze uitgave later dit jaar een officieel tintje te geven tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’. Vanaf heden ligt het boek voor € 23,50 te koop bij de Hortuswinkel aan de Kerklaan 34 in Haren en bij Boomker Boeken aan het Raadhuisplein 7 te Haren.

 

Het boek is verschenen in de Harener Historische Reeks, een uitgave van de Harener Historische Commissie.

ISBN 978-90-6148-004.4.    144 pp., € 23,50.

Blijham, drs. G. en dr. Albert Buursma, Hortus Haren. Een geschiedenis van mensen, tuin en organisatie (Haren, 2021)

hortusboek_01(1).jpg
omslag deel 23 HHR_000014.jpg
Ha!LogoLR.png
bottom of page