top of page

za 25 mei

|

De Groenenberg Glimmen

Excursie met ecoloog en natuurgids Willem Bosma

De gids zal eerst een inleidende presentatie geven over vogels, waarbij de nadruk zal liggen op vogelsoorten die in de maand mei te zien zijn in Nederland, en dus ook in Glimmen. Na deze presentatie van 45 tot 60 minuten, zullen we naar buiten gaan voor een veldexcursie. € 7,50 Aanmelden via knop.

Excursie met ecoloog en natuurgids Willem Bosma
Excursie met ecoloog en natuurgids Willem Bosma

Tijd en locatie

25 mei 2024, 10:00 – 13:00

De Groenenberg Glimmen, Markeweg 17, 9756 BZ Glimmen, Nederland

Over het evenement

Aanmelden

Al van jongs af aan is Willem gefascineerd door moeder natuur. Vogels kijken begon al vanaf de basisschool. Vanuit het klaslokaal keek hij geïnteresseerd naar hoe de Witte Kwikstaart over het gras liep, hoe de Blauwe Reiger zijn vis ving in de sloot en de Roodborst die zich af en toe liet zien vanuit de bosjes.

Vogelgebieden waar hij graag komt zijn het Fochteloërveen, Lauwersmeer, De Onlanden en het waddengebied, inclusief de Waddeneilanden. Van de Waddeneilanden komt hij het liefst op Vlieland en Schiermonnikoog, omdat dit relatief kleine eilanden zijn. Ook in zijn eigen omgeving gaat hij vaak vogelen. Beetsterzwaag is een mooie omgeving met veel bos, heide, grasland en rivierdalletjes.

Hij geniet van alle vogels die op zijn pad komen en heeft al veel mooie soorten mogen zien in Nederland. Ook zeldzame soorten zoals de Sneeuwuil, Groene Bijeneter, Renvogel en Scharrelaar. In het voor- en najaar is het ook intens genieten van de vogeltrek, waarbij veel vogels over Nederland vliegen of een korte tussenstop maken in ons land. Als ecoloog voert hij in het voorjaar ook onderzoek uit naar vogels. Dan gaat het vaak om het BMP (Broedvogel Monitoring Project), waarbij in bepaalde gebieden onderzocht wordt welke broedvogels er leven. Door te kijken naar de broedvogel samenstelling in gebieden, kan veel informatie worden verkregen over de stand van de natuur. De aan- of afwezigheid van minder algemene soorten zegt veel over de kwaliteit van een natuurgebied.

’s Winters doet hij vogeltellingen voor SOVON. In Veenhuizen (DR), de stad Groningen en in- en rondom Beetsterzwaag. Wintertellingen worden door het hele land gedaan in december/januari, en geven inzicht in soorten en aantallen overwinterende vogels in Nederland.

Voor meer informatie over Willem en zijn passie, kijk gerust eens op zijn blog ‘Natuurverslaving’. Hier staan regelmatig stukjes over vogels of andere soortgroepen, zoals vlinders, reptielen en planten.

Meer info www.de-groenenberg.nl

Deel dit evenement

bottom of page