top of page

wo 06 mrt

|

Nieuw Apostolische Kerk

Dr. Adrie van der Laan in Kloosterlezing Yesse 2024 over Hendrik Elverick en de beschaving van Frisia

Over de vondst van het handschrift van Hendrik Elverick, een monnik in het klooster Yesse. Entree € 7,- (donateurs € 5,-) Parkeerruimte aanwezig. Aanmelden tot 4 maart 2024 kan alleen maar via onderstaande knop. Men kan alleen per pin betalen bij binnenkomst.

Dr. Adrie van der Laan in Kloosterlezing Yesse 2024 over Hendrik Elverick en de beschaving van Frisia
Dr. Adrie van der Laan in Kloosterlezing Yesse 2024 over Hendrik Elverick en de beschaving van Frisia

Tijd en locatie

06 mrt 2024, 20:00 – 22:00

Nieuw Apostolische Kerk, Bamshorn 4, 9751 BX Haren, Nederland

Over het evenement

Aanmelden

Hoogtijdagen: Hendrik Elverick en de beschaving van Frisia

Dr. Adrie van der Laan, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen, zal op woensdagavond 6 maart in Haren de eerstvolgende Kloosterlezing van Yesse uitspreken. Van der Laan gaat in op de vondst van het handschrift van Hendrik Elverick, een  monnik in het klooster Yesse. Elverick kopieerde in 1474 de Bijbel. Wat vertelt ons zijn werk over dit klooster? En wat zegt het over ons gebied, dat toen nog Frisia heette? In zijn verhaal zal Van der Laan Hendriks werk in de context van zijn tijd plaatsen.

Uit de totale kloosterperiode van Yesse is er tot nu toe slechts één  handschrift bekend. Rond 1995 verbleef prof. dr. Jos Hermans in  Paderborn, waar hij gewezen werd op een middeleeuws handschrift waarin vermeld staat dat het in 1474 in Yesse bij Groningen was geschreven. Recent heeft Yesse een aantal scans hiervan ontvangen van de Erzbischöfliche Akademische Bibliothek in Paderborn, waar het nog steeds  bewaard wordt.

Dr.  A.H. van der Laan (1965) is een geboren en getogen Groninger, classicus/latinist en gepromoveerd op een studie van de noordelijke  humanisten Rodolphus Agricola en Antonius Liber. Ook is hij kenner van het gedachtegoed van Erasmus van Rotterdam, voor wie Agricola een lichtend voorbeeld was.

De  Kloosterlezing, jaarlijks georganiseerd door het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, vindt plaats in het kerkgebouw aan de Bamshorn 4 in  Haren en begint om 20.00 uur.

Deel dit evenement

bottom of page