top of page

do 26 sep

|

Forumbibliotheek Haren

Broodje met ... Sanne Meijer: Mijn Groningse tuin

Dit jaar kweek ik tien oude, Groninger groenten in mijn tuin in Roodeschool. In dit ‘Grunnegs Toentje’ combineer ik cultuurhistorie met moestuinieren. € 8,00 inclusief broodje en glas (karne)melk. Stadjerspas € 4,00 U kunt aan de zaal pinnen. Aanmelden via onderstaande knop. Foto: Stella Dekker

Broodje met ... Sanne Meijer: Mijn Groningse tuin
Broodje met ... Sanne Meijer: Mijn Groningse tuin

Tijd en locatie

26 sep 2024, 12:00 – 13:00

Forumbibliotheek Haren, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

Aanmelden Grunnegs Toentje | Wonder van Scheemda 

In de jaren ’20 van de vorige eeuw bracht het zaadbedrijf  Zwaan en De Wiljes in Scheemda een nieuw erwtje op de markt. Het kreeg  de schitterende naam ‘Wonder van Scheemda’.

Een opvallende verschijning was het wel: een vrij forse stamdoperwt  met zaden (de erwten) die bij het drogen kreuken. Het gewas werd ca. 50  cm hoog en kon zonder zonder steun groeien. Dat was vooral tijdens de  Tweede Wereldoorlog een pluspunt, want al het hout dat destijds  voorhanden was werd als brandstof gebruikt. In 1943 verscheen de eerste  rassenlijst voor groentegewassen, en daar stond het Wonder van Scheemda  inderdaad in. Na 1948 verdween het gewas van de rassenlijst en de  decennia daarop raakte het erwtje is vergetelheid.

Jammer, want het is een productief gewas dat superzoete erwtjes  levert. Ruurd Walrecht van De Oerakker heeft de zaden teruggevonden en  bewaard. Via een bestuurslid van de Oerakker kregen Piet & Angela  van de Eikemaheert in Loppersum een paar jaar geleden die zaden. Die hebben ze vervolgens  vermeerderd. Bijzonder is dat Piet & Angela de erwtjes samen met  tarwe telen. De erwtenplantjes kunnen zich op die manier vastgrijpen aan  de tarwearen, zodat ze niet gaan liggen. Als de peulen genoeg gedroogd  zijn, worden de inmiddels gekreukelde erwtjes geoogst. Die kun je wellen  en opeten in de soep of stoofpot, of je gebruikt ze als zaaigoed.  Verschillende restaurants in de provincie Groningen, zoals De  Piloersemaborg en De Basiliek, koken met het erwtje. Bovendien kun je  zakjes met erwten kopen. Piet & Angela doen er alles aan om het  Wonder van Scheemda in de spotlight te zetten. Zo hebben ze ook een leuk  receptenboekje gemaakt met kookinspiratie.

Inn 2023 heb ik ze ook geteeld, het Wonder van Scheemda. En blij  verrast dat ik was! De opbrengst was erg goed. Lange, goedgevulde peulen  met heel dikke, zoete erwtjes. Ik oogstte ze vooral vers, zo vond ik ze  het lekkerst. Een groot deel heb ik ingevroren. Wel heb ik wat peulen  laten hangen om te drogen. Dat is mijn zaaigoed voor volgend jaar. De  planten zijn nu trouwens flink langer dan in de jaren veertig: tussen de  75 cm en 1 meter hoog.

Sanne Meijer (Stadskanaal, 1993) is historica, auteur en ondernemer. Ze  werkt aan allerlei projecten omtrent Groninger geschiedenis, erfgoed  & cultuur.

Deel dit evenement

bottom of page