top of page

vr 19 mei

|

Grand café Westerholm

Annemiek Lely: Het koffertje van oom Tom.

Annemiek Lely komt er op haar 29ste achter dat haar oudoom, verzetsstrijder Thomas Haulog Navis, zelf niet ouder dan 30 geworden is. Ze duikt in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40. Wie was Tom Navis? € 7,00 bewoners Westerholm € 5,00 incl. koffie of thee

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Annemiek Lely: Het koffertje van oom Tom.
Annemiek Lely: Het koffertje van oom Tom.

Tijd en locatie

19 mei 2023, 15:00 – 16:30

Grand café Westerholm, Irenelaan 1, 9752 LS Haren, Nederland

Over het evenement

  • Aanmelden
  • Annemiek Lely komt er op haar 29e achter dat haar oudoom,  verzetsstrijder Thomas Haulog Navis, zelf niet ouder dan 30 geworden is.  In een tijd waarin de samenleving door een pandemie in beslag wordt  genomen, duikt ze in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40. Wie  was Tom Navis? 

En wat waren zijn beweegredenen om in het verzet te  gaan?

Om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden duikt Annemiek Lely in  archieven, spreekt ze familieleden en bezoekt ze plekken die voor Tom  belangrijk waren. Stukje bij beetje reconstrueert ze zijn levensverhaal,  dat eindigde in concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Haar onderzoek  laat haar nadenken over wie zijzelf als dertiger is. 

Wat is haar positie  in de maatschappij? Wat zijn haar idealen en wanneer voelt zij de  noodzaak om zich ergens over uit te spreken?Daarnaast wordt ze geconfronteerd met diverse vormen van verzet in de  huidige tijd. Wanneer roept verzet bewondering bij haar op en wanneer  weerstand? Is iedere verzetsstrijder een heIn ‘Het koffertje van oom  Tom’ volgt Annemiek Lely de sporen van haar oudoom Thomas Haulog Navis  en buigt ze zich over het concept ‘verzet’. 

Waar het verhaal begint met  de zoektocht naar een persoonlijke geschiedenis en de daarbij behorende  verschillen tussen generaties, kan Annemiek niet anders dan ook de  huidige tijd bij haar onderzoek betrekken. Een boek over heldendom.

Deel dit evenement

bottom of page