top of page

do 14 dec

|

Forumbibliotheek Haren

Reve 100 over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. Gesprek o.l.v. Rense Sinkgraven

Wat maakt Reve zo’n groot stilist? Waarom was Reve zo grappig? En wat verstond Reve onder romantisch-decadent schrijverschap? Welke rol speelt de mystiek? € 12,50 Aanmelden en betalen via onderstaande knop

 Reve 100 over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. Gesprek o.l.v. Rense Sinkgraven
 Reve 100 over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. Gesprek o.l.v. Rense Sinkgraven

Tijd en locatie

14 dec 2023, 20:00 – 22:00

Forumbibliotheek Haren, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN EN BETALEN

Op deze avond spreken we over hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals De avonden, De ondergang van de  familie Boslowits Werther Nieland, Op weg naar het einde, Nader tot U, Moeder en zoon, Bezorgde ouders, zijn poëzie. Wat maakt Reve zo’n groot stilist? Waarom was Reve zo  grappig? En wat verstond Reve onder romantisch-decadent schrijverschap?  Welke rol speelt de mystiek?

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz, journalist en schrijver Frank van Dijl en Reve-fan Eric Wiss gaan in gesprek over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. De gespreksleider is Rense Sinkgraven.

Reve 100

Op 14 december 2023 is het honderd jaar geleden dat de grote volksschrijver Gerard Reve geboren is. Op deze avond zal er gesproken worden over hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals ‘De avonden’, ‘De ondergang van de  familie Boslowits’, ‘Werther Nieland’, ‘Op weg naar het einde’, ‘Nader tot U’, ‘Moeder en zoon’, ‘Bezorgde ouders’, zijn poëzie.

Wat maakt Reve zo’n groot stilist? Waarom was Reve zo grappig? En wat verstond Reve onder romantisch-decadent schrijverschap? Welke rol speelt de mystiek?

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz en Reve-kenner Frank van Dijl gaan in gesprek over de vele facetten van Reve’s  roerige en getormenteerde schrijversleven. Ook Eric Weiss is te gast.

Deze Reve-avond is in samenwerking met Geboekt in Haren.

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2019 verscheen de dichtbundel Hogere natuurkunde. In 2020 verscheen bij Uitgeverij Pluim Dit gaat niet over Grasmaaien. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie, waarin Dit gaat niet over grasmaaien en Olijven moet je leren lezen samenkomen. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Frank van Dijl

Frank van Dijl is journalist en schrijver. Hij is medewerker van de literaire website Tzum en redacteur van de tweewekelijkse opiniekrant Argus. Als literatuurredacteur was hij verbonden aan Het Vrije Volk. Hij schreef ook over boeken en schrijvers voor Bzzlletin, Literair Paspoort, Algemeen Dagblad, HP/De Tijd. Hij was lange tijd restaurantrecensent van de Rotterdam-editie van NRC.  Als uitgever bracht hij bibliofiele edities uit van onder anderen  Willem Frederik Hermans, Leo Vroman en Jan Eijkelboom. Als  romanschrijver debuteerde hij enigszins laat met Van Steen.

Over Gerard Reve publiceerde hij De Avonden forever. Vorige maand verscheen het vijfde deel van een zesdelige serie over de reisbrieven in Op weg naar het einde en Nader tot U.

Eric Wiss

Eric heeft theologie gestudeerd in Amsterdam  en is ruim 25 jaar werkzaam als geestelijk verzorger in de ouderenzorg  in achtereenvolgens Amsterdam, Amstelveen, Delft, Laren (Noord-Holland)  en Haarlem. Eric is tevens diaken van het bisdom Haarlem-Amsterdam en  Reve-fan in hart en nieren. Hij woont momenteel met zijn gezin in  Zwanenburg, een dorpje onder de rook van Amsterdam.

Eerder, op de  10e sterfdag van Reve, gaf Eric voor Forum Groningen (toen nog  Groninger Forum) een lezing over Reve en het Katholicisme (‘U heb ik  lief’) in ‘Pand Bebeka’ aan de Ubbo Emmiussingel 2, waar het beroemde  verhaal ‘Een lezing op het land’ zich afspeelt.

Deel dit evenement

bottom of page