top of page

do 06 apr

|

Boekhandel Boomker

Reinout Stigter bevraagt Maarten van Buuren over Marcus Aurelius en de Stoa

April Maand van de Filosofie - Reinout Stigter interviewt Maarten van Buuren over diens recente vertaling van Pierre Hadot's Marcus Aurelius en de Stoa. Gratis entree. Aanmelden via knop.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Reinout Stigter bevraagt Maarten van Buuren over Marcus Aurelius en de Stoa
Reinout Stigter bevraagt Maarten van Buuren over Marcus Aurelius en de Stoa

Tijd en locatie

06 apr 2023, 19:30 – 21:00

Boekhandel Boomker, Raadhuisplein 7, 9751 AM Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Gratis entree. Aanmelden via knop

Marcus Aurelius, keizer van het Romeinse Rijk in de tweede eeuw na  Christus, maakte persoonlijke aantekeningen waarin hij zichzelf  aanspoorde tot het juiste handelen. Het is een wonder dat zijn  Aansporingen bewaard zijn gebleven. Marcus ontleende de richtlijnen voor  juist handelen aan de filosofie van de Stoa. Hij had ze geleerd van  Epictetus, de grote stoïsche filosoof uit het begin van de tweede eeuw. In dit boek legt Pierre Hadot, de onbetwiste autoriteit op het gebied  van Stoa en Marcus Aurelius, uit dat de Aansporingen variaties zijn op  de stoïsche leer van de drie disciplines van oordeel, begeerte en  handelen. Daarom kan dit boek gelezen worden als een inleiding in de Aansporingen en de klassieke Stoa in het algemeen.

Stadjer Reinout Stigter zal Maarten van Buuren ondervragen over diens vertaling van Pierre Hadots Marcus Aurelius en de Stoa. Van Buuren studeerde ooit Nederlands en Frans aan de RUG en is emeritus hoogleraar Moderne letterkunde en vertaalde vooral veel Franse boeken. Ook is hij een groot kenner van het werk van Spinoza, over wie hij onder meer De essentie van Spinoza schreef. Begin vorig jaar verscheen van zijn hand De gek als medemens. Hierin staat de vraag Wat maakt ons mens? centraal. Volgens Van Buuren is  het antwoord te vinden in de waanzin. Als een lachspiegel toont de  waanzin wat er gebeurt als de fundamenten onder het menszijn wegvallen. 

Deel dit evenement

bottom of page