top of page

di 23 mei

|

Ontmoetingskerk

Prof. dr. Peter de Knijff: Migratie en evolutie, over de verborgen geheimen van onze voorouders

Prof. dr. de Knijff is populatiegeneticus en bestudeert de complexe interactie tussen migratie en evolutie en de gevolgen daarvan. Leden Nut gratis toegang. Niet-leden € 7,00. Aanmelden verplicht.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Prof. dr. Peter de Knijff:  Migratie en evolutie, over de verborgen geheimen van onze voorouders
Prof. dr. Peter de Knijff:  Migratie en evolutie, over de verborgen geheimen van onze voorouders

Tijd en locatie

23 mei 2023, 20:00 – 22:30

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

U kunt zich aanmelden vanaf 1 mei tot 21 mei

Prof.dr. Peter de Knijff doet fundamenteel onderzoek naar populatiegenetica en ontwikkelt nieuwe forensische DNA-analyse technieken. Als populatiegeneticus bestudeert hij de complexe interactie tussen migratie en evolutie en de gevolgen daarvan. Aan de hand van DNA is het mogelijk om te onderzoeken hoe bepaalde bevolkingsgroepen zijn ontstaan en zich over de wereld hebben verspreid. Zo werkte hij onder andere mee aan de grootschalige studie ‘Genoom van Nederland’, waarin het genenpakket van honderden Nederlanders werd onderzocht om onze migratiegeschiedenis te onderzoeken. Verder is De Knijff is een van de grondleggers van het forensisch gebruik van variabele DNA- kenmerken op het menselijke Y-chromosoom. In dit kader werkt hij nauw samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Prof. dr. Peter de Knijff (1956) voltooide twee medische analistenopleidingen (1975 en 1977) en promoveerde in 1992 aan de Universiteit Leiden bij prof. P. Brakman. Na zijn promotie was hij werkzaam bij het Gaubius Laboratorium TNO-PG in Leiden en bij de afdeling humane genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Sinds 1 maart 2005 is hij hoogleraar populatie- en evolutiegenetica bij de afdeling humane genetica van het LUMC. Hij is daar tevens hoofd van het forensisch laboratorium voor DNA onderzoek.

De tekst van de oratie t.g.v. de aanvaarding van zijn hoogleraarschap kunt u als pdf downloaden via: https://web.universiteitleiden.nl/nieuwsarchief2/content_docs/deknijffmeehuilen_met_de_wolven1.pdf

Deel dit evenement

bottom of page