top of page

di 11 okt

|

Ontmoetingskerk

Prof. dr. ir. Theo Spek: Landschap en geschiedenis van de Hondsrug

Leden Nut gratis toegang. Niet-leden € 7,00 uitsluitend per pin aan de zaal te betalen. Aanmelden noodzakelijk vanaf 19/9 - 8/10.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Prof. dr. ir. Theo Spek: Landschap en geschiedenis van de Hondsrug
Prof. dr. ir. Theo Spek: Landschap en geschiedenis van de Hondsrug

Tijd en locatie

11 okt 2022 20:00 – 22:30

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

De Hondsrug is een langgerekte rug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot in de stad Groningen uitstrekt. Hij maakt deel uit van een  groter geheel van zandruggen en stroomdalen in Drenthe en Groningen dat wel het Hondsrugsysteem wordt genoemd. De Hondsrug vormt,  samen met een deel van het omringende gebied, het enige geopark van  Nederland. De Hondsrug heeft een lengte van 70 kilometer en een gemiddelde  hoogte van 20 meter boven NAP. Niettemin is het grootste deel van de  Hondsrug slechts enkele meters hoger dan de omliggende 'dalen'. Het (toenmalige) dorp Groningen ontstond op het noordelijke uiteinde van de Hondsrug. De hoogste noordelijke 'heuvel', zo'n 9 meter boven NAP,  is duidelijk te zien in de Herestraat. Vandaar dat de zijstraat op het  hoogste punt Hoogstraatje heet. Nog iets noordelijker is een kleinere  heuvel te vinden, op de top daarvan ligt de Nieuwe Kerk. De Hondsrug  eindigt bij de Wilgenlaan in Groningen. De zuidelijkste top is het Haantjeduin bij Emmen, tegelijk met z'n 26,5 m  boven NAP het hoogste natuurlijke punt van Drenthe. 

Theo Spek (1963) heeft ruim dertig jaar ervaring met wetenschappelijk  onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse en Europese  cultuurlandschappen. Sinds 2006 is hij hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de RUG en tevens hoofd van het Kenniscentrum  Landschap.  Zijn werk kenmerkt zich door een brede interdisciplinaire benadering  waarin cultuurhistorische, aardwetenschappelijke en ecologische  concepten en methoden met elkaar worden verbonden tot een  samenhangende analyse van de opbouw en ontstaansgeschiedenis van  het landschap. Waar mogelijk wordt deze kennis ook toepasbaar  gemaakt voor de praktijk van natuur- en landschapsbeheer, erfgoedzorg,  ruimtelijke ordening en waterbeheer.

Deel dit evenement

bottom of page