





LEZINGEN-MUZIEK-EXPOSITIES-PODIUMKUNST-FILM
Pianorecital Florian Verwey
zo 02 mrt
|Dorpskerk Haren
€ 22,50 pp. (kids gratis; CJP-studenten €7,50 aan de kerk) Concerten hebben een korte pauze. Reserveren via onderstaande rode tekst.


Tijd en locatie
02 mrt 2025, 15:30 – 17:00
Dorpskerk Haren, Rijksstraatweg 188, 9752 BR Haren, Nederland
Over het evenement
Het is ons wederom een groot genoegen U te kunnen uitnodigen voor een pianorecital door Florian Verweij. Florian Verweij, afkomstig uit Sappemeer, is 28 jaar en een groot pianotalent. ‘Florian is een ware dichter aan de piano met een omvangrijk technisch arsenaal, dat hij altijd op diep muzikale wijze benut; iemand met kristalheldere intelligentie, gevoeligheid en muzikaal begrip,’ zei Liszt-specialist Leslie Howard. In 2023 maakte Florian zijn debuut in Het Concertgebouw voor een uitverkochte Kleine Zaal. Afgelopen najaar is zijn debuut-album ”Sonorités de Paris” verschenen. Daarin breekt hij een lans voor de vergeten componist Jean Roger-Ducasse, van wie hij op dit concert twee korte werken speelt. Zijn CD werd zeer lovend besproken in recensies, kranten en in het radioprogramma Discotabel.
Jean Roger-Ducasse studeerde op het Parijse Conservatorium samen met Maurice Ravel. Bij het vinden van zijn eigen stijl liet hij zich beïnvloeden door Fauré, Debussy, Ravel en tenslotte ook door Bach. Door synthese van deze stijlen kwam hij tot een eigen, echt Franse, gematigd moderne en aan traditie gebonden stijl.
Franz Liszt maakte transcripties van vele composities van zijn voorgangers. Die van deze twee zeer geliefde liederen van Franz Schubert voor pianosolo, Auf dem Wasser zu singen, en Frühlingsglaube, behoren tot de mooiste!
Met deze 2e Pianosonate breekt Serge Prokofiev met de invloed van Rachmaninov en Scriabin op zijn eerdere composities. Zo legt hij de bodem voor zijn sterk individuele stijl: van opwindend en stormachtig tot lieflijk en lyrisch in het Andante.
Met Johann Sebastian Bachs' Prelude en Fuga nr. 5 in D-groot, zijn we terug in de Barok, in de eerste band van “Das Wohltemporierte Klavier”
De pianosonate van Johannes Brahms (nr 1 in C groot, Op.1) zou Robert Schumann later kwalificeren als 'versluierde symfonie'. Het hele oeuvre van Brahms kan gezien worden als een laatromantische schakel tussen het klassieke Weense tijdperk en het Neoclassicisme.