top of page

di 13 sep

|

Ontmoetingskerk

'Lifelines' onze Noordelijke trots

Een kijkje achter de schermen door prof. dr. Ciska Wijmenga en drs. Jackie Dekens.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
'Lifelines' onze Noordelijke trots
'Lifelines' onze Noordelijke trots

Tijd en locatie

13 sep 2022 20:00 – 22:30

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Sinds 2008 hebben 167.000 inwoners uit Noord-Nederland voor het bevolkingsonderzoek Lifelines honderden vragenlijsten over gezondheid, leefstijl en welzijn ingevuld. Met de 8 miljoen potjes bloed, urine, ontlasting en weefsel die ze ook afstonden is een enorme biobank gebouwd. Onlangs is de derde screeningsronde gestart waarin alle deelnemers opnieuw biomonsters afstaan en vragenlijsten invullen. Daarmee helpen ze wetenschapers -en uiteindelijk ons allemaal - om uit te vinden hoe we gezonder oud kunnen worden. Met het aantal deelnemers (één op de tien mensen in Noord-Nederland doet mee), verdeeld over drie opeenvolgende generaties, de diversiteit aan verzamelde data en de lange volgtijd is een unieke dataverzameling voorhanden. Dit maakt het mogelijk om op veel manieren te onderzoeken welke risicofactoren het ontstaan en het verloop van ziekte en gezondheid beïnvloeden, en factoren die kans op ziekte kunnen voorspellen zoals genetische risicoprofielen en de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Tijdens de corona pandemie bleek Lifelines een belangrijke bron van onderzoek. Door 25 keer vragenlijsten af te nemen werd inzicht gekregen in het verloop van de pandemie en de corona klachten, hoe mensen zich aan de maatregelen houden, het effect op werk en welzijn, onderliggende genetische factoren etc. Middels de Corona Barometer is de informatie inzichtelijk voor iedereen beschikbaar gemaakt.

Prof.dr. Cisca Wijmenga heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische, aandoeningen. In haar onderzoek combineert ze onderzoek binnen Lifelines met onderzoek bij patiënten met auto-immuunziekten, en in het bijzonder coeliakie. Wijmenga is tevens een van de trekkers van het onderzoek naar ‘organen op een chip’. Door middel van een ‘darm-op-een-chip’ kan ze niet alleen diepgaander onderzoek naar coeliakie doen, maar ook de rol van darmbacteriën in ziekte en gezondheid bestuderen.

Jackie Dekens, projectmanager bij het CDI: ‘Living Lab Newborn is een real life laboratorium, bij de gezinnen thuis.’ UMCG, Center for Development & Innovation (CDI), Lifelines, Philips en de Life Cooperative van noordelijke mkb’ers bundelen hun krachten in het project Living Lab Newborn om nieuwe producten te ontwikkelen die helpen bij een zo goed mogelijke start.

Deel dit evenement

bottom of page