top of page

di 25 apr

|

Nieuw Apostolische kerk

Kloosterlezing over middeleeuwse kluizenarijen

Kloosterlezing Yesse door dr. Andrew Irving (RuG) over de bijzondere inmenging van de Paus bij de restauratie van een kluizenarij, die in de middeleeuwen langs het Harense deel van de Hereweg lag. Ook andere middeleeuwse kluizenarijen passeren de revue. Entree € 7,- Aanmelden via knop

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Kloosterlezing over middeleeuwse kluizenarijen
Kloosterlezing over middeleeuwse kluizenarijen

Tijd en locatie

25 apr 2023, 20:00 – 22:00

Nieuw Apostolische kerk, Bamshorn 4, 9751 BX Haren, Nederland

Over het evenement

Pauselijke goedkeuring Harens onderkomen kluizenaar

Dr. Andrew Irving, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, houdt de eerstvolgende Kloosterlezing van Yesse. Irving gaat in op de bijzondere inmenging van de Paus bij de restauratie van een kluizenarij, die in de middeleeuwen langs het Harense deel van de Hereweg lag. De Pauselijke bemoeienis met die ene kluis ter hoogte van het huidige Villa Gelria is vastgelegd in een overgeleverd document uit 1437.

Irving zal tijdens zijn lezing ook ingaan op de verschillende andere plekken in het Groninger land, waar in de middeleeuwen kluizenaars en kluizenaressen woonden. Vlakbij het voormalige kloosterterrein van Yesse in het Harense Essen heeft in die tijd eveneens een kluis gestaan, gelegen in het huidige Vorkgebied. De op oude kaarten aangetroffen veldnaam ‘kloes’ duidt daar op.

Dr. A.J.M. Irving, Assistant Professor of Religion and Heritage aan de faculteit Religie, Cultuur en Samenleving van de Rijksuniversiteit Groningen, is inmiddels een goede bekende te Yesse. Hij raakte betrokken bij de kloostergeschiedenis tijdens de vorig jaar gehouden manifestatie ‘Van Yesse naar Sint Jan’. Dat driedaags evenement in Groningen was georganiseerd rond het bezoek van de cisterciënzer monnik Caesarius van Heisterbach die in 1220 samen met zijn abt Henricus onder meer Klooster Yesse en de Groningse Martinikerk bezocht. Irving, die in 2018 tot ‘docent van het jaar’ aan zijn faculteit aan de Rijksuniversiteit Groningen’ werd benoemd, komt uit Nieuw-Zeeland en was voor zijn universitaire werk in Groningen als liturgicus en kerkhistoricus verbonden aan universiteiten in Canada en de VS.

De Kloosterlezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Bezoekerscentrum Klooster Yesse.

AANMELDEN

Deel dit evenement

bottom of page