top of page

vr 11 nov

|

Dorpskerk - start en aankomst

Haren verbeeld, routebeschrijving van de poëziewandeling door Haren

De wandeling kunt u lopen of digitaal bekijken wanneer het u past. De afstand is 2 km. door het centrum van Haren. Vertrek vanaf de Dorpskerk. Binnenkort komen er QR-codes bij de objecten.Er zijn geen kosten verbonden aan de wandeling.De digitale wandeling staat op een apart tabblad van deze site.

Haren verbeeld, routebeschrijving van de poëziewandeling door Haren
Haren verbeeld, routebeschrijving van de poëziewandeling door Haren

Tijd en locatie

11 nov 2022, 14:00 – 31 dec 2023, 14:00

Dorpskerk - start en aankomst, Rijksstraatweg 188, 9752 BR Haren, Nederland

Over het evenement

WANDELROUTE

Een literaire wandeling langs diverse bezienswaardigheden in Haren

Vooraf: in de rubriek 'Blog' op onze site treft u nog enkele extra bijdragen aan:

Haren verbeeld

Start: U start in het centrum van Haren bij de Dorpskerk. U krijgt informatie over deze kerk (inzonderheid de toren) en er wordt een gedicht gepresenteerd. Ook krijgt u de Bartholomeuskerk te Noordlaren in beeld met bijbehorende informatie.

Route: U steekt de Rijksstraatweg, richting Groningen, bij het zebrapad over en steekt door naar het tweede gezichtsbepalende gebouw van Haren: Molen De Hoop. Welke functie heeft deze molen nu nog en welke andere molens zijn er binnen de voormalioge gemeente Haren? U krijgt het te zien en te horen.

Route: U volgt weggetje ‘Achter de Molen’ naar Vondellaan en steekt deze over naar het  Hendrik de Vriesplantsoen. (loopt u maar even door tot het bankje bij de jeu-de-boules, doorlopen naar jeu-de-boulesbaan. Wie was die Hendrik de Vries eigenlijk en welke andere Hendrik inspireert tot een dichterlijk uitstapje naar de Drentsche Aa? Kijk en luister.

Route: U loopt iets westelijker naar de Vondellaan en steekt over bij het 30km-bord. Wat ziet u midden op de weg: gemeentelijke graffiti? Het wordt u duidelijk gemaakt en als toegift krijgt u er ook nog een gedicht bij te horen dat aanleunt tegen een schilderij van Monet en dat een mooi populierenlaantje beschrijft.

Route: U loopt verder de Vondellaan af en slaat linksaf de Korte Dreef in, die overgaat in de Westerse Drift. Even alleen maar wandelen, de Emmalaan oversteken en de Westerse Drift vervolgen tot het pleintje op de kruising met de Wilhelminalaan. U krijgt een beeld in beeld, dat alles te maken heeft met WO II, evenals een ouder nu verdwenen monument op deze plaats. En om dat we het toch over de Tweede Wereldoorlog hebben, komt ook het oorlogsmonument in de Appèlbergen aan de orde.

Route: De Wilhelminalaan gaat u in en aan het eind neemt u een klein stukje Emmalaan mee om uit te komen bij de Rijksstraatweg. Die steekt u over en zo komt u uit bij een bushalte met wachthuisje. Niet zo maar een wachthuisje, zoals u zult horen. En er is zelfs nog zo’n bouwsel.

Route: Schuin achter het wachthuisje loopt u het Julianaparkje in. Bij de driesprong in het midden krijgt u de ontstaansgeschiedenis ervan te horen en springen we ook even over naar een ander, groter park in Haren: het Boeremapark.

Route: linksaf slaand verlaat u het park om uit te komen op de Julianalaan omzoomd door prachtige linden. Het zal u dan ook niet verbazen dat de imposante villa, rechts naast het park de naam ‘Lindenhof’ draagt. U krijgt te horen welke beroemde schrijver bewoner van dit huis is geweest.

Route: U slaat linksaf, de Prins Bernhardlaan in en dan komt u vanzelf uit bij een beeldje op de viersprong met de Oude Hoflaan. Na Julianaprk, Julianalaan nu dan de persoon Juliana, die wordt geëerd met een gedicht.

Route: Om het beeldje heen loopt u de Prins Bernardlaan uit en slaat u  linksaf de Kerkstraat in tot de ingang van de oude begraafplaats. Een sombere plaats? Niet voor iedereen, zoals u krijgt te horen. En ook de verderop gelegen Eshof krijgt aandacht met een prachtige tekst.

Route: Misschien heeft u het al gespot: een sierlijk beeldje aan de overkant van de straat op het grasveld voor 't Clockhuys. Het ‘meisje met hoofddoek’ is onderwerp van een sfeervol gedicht. Zij gidst u virtueel verder door Haren naar de Hortus van Haren en ’t Huis de Wolf.

Route: U komt uit waar u bent begonnen: de Dorpskerk. Nog één keer vraagt zij uw aandacht door te verwijzen naar een ver verleden, toen Haren in de buurtschap Essen het klooster Yesse rijk was.

De commissie Letteren hoopt dat u een leuke en interessante wandeling heeft gehad. Haren kent nog veel meer mooie plekjes die inwoners geïnspireerd hebben tot het schrijven van teksten in poëzie en proza. Zij zijn - met prachtige foto’s - opgenomen in de helaas uitverkochte bundel ‘Haren Verbeeld’. Interesse? Dan kunt u via geboektinharen@gmail.com een pdf-versie aanvragen tegen een vergoeding van slechts €3.--.

Deel dit evenement

bottom of page