top of page

do 30 nov

|

Ons Centrum Kerkstraat

Broodje met ... Henny Groenendijk

Een kleine mentaliteitsgeschiedenis. Aan de hand van familieverhalen ontstaat een beeld van de veranderingen in de delta van Maas en Rijn tussen 1879 en 1944. € 7,00 inclusief broodje(s) en een glas (karne)melk

Broodje met ... Henny Groenendijk
Broodje met ... Henny Groenendijk

Tijd en locatie

30 nov 2023, 12:00 – 13:00

Ons Centrum Kerkstraat, Kerkstraat 2B, 9751 BC Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

De vissershaven van Pernis en de overslaghaven Rotterdam waren slechts een halve eeuw en luttele kilometers van elkaar verwijderd. Maar de afstand tussen de Pernisse beugvisserij en de aanzwellende wereldhaven had niet groter kunnen zijn. De beugtechniek, traditioneel en technisch uitontwikkeld, bracht zeevissers voort die moed verenigden met ootmoed, eigenschappen die rederijen wisten te waarderen. De Rotterdamse haven vroeg vooral om handen en trok werkvolk van heinde en verre aan. De lotgevallen van de Pernisse beugvissers Harmens en zijn zoon Albert aan wie de Rotterdamse expansie niet voorbijging, vormen de rode draad. Hun levens spelen zich af tussen 1850 en 1944 en staan in het teken van de veranderingen die zich na de eeuwwisseling langs de Maasmond voltrekken. Hoe een jonge zeeofficier in 1879 bij het Pernisse vissersvolk de kiem ontdekt voor een vaderlands reveil als zeevarende natie, maar zijn plan met hen nooit zal verwezenlijken. Hoe de godsvrucht het richtsnoer van de zeevissers blijft, ook als ze definitief aan land komen. Hoe de Tweede Wereldoorlog bijdraagt aan de legendevorming rond een van hen.

Henny Groenendijk is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van  Groningen (Nederland) waar hij tot 2019 hoogleraar was op het gebied van  ‘Archeologie en maatschappij’. Hij heeft veel gewerkt in zowel  Duitsland als Nederland en was jarenlang provinciaal archeoloog van de  provincie Groningen (Nederland).

Van zijn hand is ondermeer: Een rondleiding door pre- en vroeghistorisch Haren. Harener Historixche Reeks, deel 21

bron: Brave New Books / De verdwenen Eems

Deel dit evenement

bottom of page