top of page

do 15 dec

|

Forum bibliotheek

Broodje met ... / Extra Naked Lunch met Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten. Interviews Rense Sinkgraven

Gratis entree maar aanmelding noodzakelijk. U krijgt broodjes en een glas (karne)melk. Dit is een activiteit in samenwerking met de Forum Bibliotheek.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Broodje met ... / Extra Naked Lunch met Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten. Interviews Rense Sinkgraven
Broodje met ... / Extra Naked Lunch met Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten. Interviews Rense Sinkgraven

Tijd en locatie

15 dec 2022 12:00 – 13:00

Forum bibliotheek, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten zijn te gast in de Naked Lunch in de Forumbibliotheek Haren. Rawies nieuwste prozaboek ‘Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten’ bevat een prachtige selectie van zijn columns die hij schreef voor het Dagblad van het Noorden. Van Ruiten komt met ‘Woest & Ledig’.  Naast niet eerder gepubliceerd werk bevat dit boek – Woest & Ledig –  een keuze uit stukken die de afgelopen jaren zijn geschreven.

Jean Pierre Rawie Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel ‘Onmogelijk geluk’  behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in  2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste  dichtbundel is ‘Handschrift’.

Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten Sinds  meer dan twaalf jaar schrijft Jean Pierre Rawie meer proza dan poëzie,  in de vorm van een wekelijkse bijdrage aan het Dagblad van het Noorden.  Beschreef hij daarin aanvankelijk zijn omgang met familieleden,  trawanten en passanten, in de loop der jaren zijn deze schrifturen  uitgegroeid tot een unieke autobiografie van een van de meest gelezen en  meest beminde dichters van ons taalgebied. Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten is  de even amusante als weemoedige weerslag van Rawies vertredingen door  een steeds merkwaardiger wereld. Gewapend met zijn onafscheidelijke  wandelstok betreedt de dichter nog altijd edelmoedig het slagveld dat  beschaving heet, en wijst hij soms pijnlijk precies, maar altijd met een  glimlach, zijn minder beschaafde medemens terecht. Zelfs de vleerpest  vermocht Rawies gevoel voor stijl en eloquentie niet te breken.

Joep van Ruiten Joep van Ruiten (Roelofarendsveen, 1965) werkt  als cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden. Hij draagt daar  meerdere petten en jassen: chef boeken, hoofd beeldende kunst,  recensent, interviewer, commentator en schrijver van stukjes. Ook bekend  van Woest & Ledig, een blog over kunst en cultuur en het  boekenprogramma De Literaire Hemel in Amen. Tevens bedenker van de  Poëzieshow, kenner van muziekkoepels in Nederland en woonachtig in  Emmen, het Babylon van de Veenkoloniën.

Woest & Ledig ‘Ooit  was het hier ondoordringbaar. Geen wegen, hooguit een paar doodlopende  paden over zandruggen, verder vooral verraderlijk drassig. Betreden op  eigen risico. Wie hier de weg niet wist en een verkeerde stap zette,  verzoop in het veen. En dan eeuwen later, misschien, worden opgegraven  als gemummificeerd lijk.’ Wat gebeurt als een man uit ‘het Westen des  lands’ via omzwervingen in ‘het Noorden des lands’ beland? Joep van  Ruiten vreesde van de wereld te vallen en zette het op een schrijven. Om  te beginnen voor de cultuurredactie van Dagblad van het Noorden,  vervolgens voor cultuurweblog Woest & Ledig. Zo leerde hij wonen in  taal en verhalen. Naast niet eerder gepubliceerd werk bevat dit boek – Woest & Ledig – een keuze uit stukken die de afgelopen jaren zijn geschreven. Denk  aan reportages, reflecties, beschouwingen, schetsjes, columns,  autobiografieën, essays, te korte verhalen, berichten met en zonder  pointe, een interview. Gebruikmakend van verschillende journalistieke en  literaire genres wordt verteld over afkomst en identiteit, leegte en  vervulling, kunst en cultuur, boeken en beelden.

Deel dit evenement

bottom of page