di 03 mei | Haren

Wachten op transport

Elisabeth Oets, verhaal & zang. Mi Ying Chen, piano. Een muzikaal optreden op basis van Philip Mechanicus'dagboek. mogelijk gemaakt door het Nut, Commissie Podiumkunsten en Letteren. € 10 Aanmelden verplicht.
Wachten op transport

Tijd en locatie

03 mei 2022 20:00 – 22:00
Haren, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

PHILIP MECHANICUS Wachten op transport

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven,  brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944).  Zij heeft hem nooit gekend,  maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot” .  Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.  Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich,  geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen,  kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek  om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina,  om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan:  “ik ben niet fout, zij zijn het”.  Het werd hem fataal.  Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau.  

Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber,  gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt.  Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop,  die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

Meer informatie

Deel dit evenement