top of page

ma 09 jan.

|

't Clockhuys

Transcripties in Beeld - Expositie van Wilhelmina Zoutewelle

Veel van de werken die in deze expositie aan de wanden hangen, zijn geïnspireerd op muziek. Wilhelmina karakteriseert ze als ‘Musical Patterns’ Openingstijden: maandag t/m vrijdag, 9.00-20.00 u; zaterdag, 11.00–14.00 u. Gratis toegankelijk.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Transcripties in Beeld - Expositie van Wilhelmina Zoutewelle

Tijd en locatie

09 jan. 09:00 – 25 feb. 14:00

't Clockhuys, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

Toelichting

In het werk van deze kunstenaar is papier niet alleen het materiaal waarop ze soms tekent of schildert, maar ook het object waarmee ze haar ideeën vormgeeft. Veel van de werken die in deze expositie aan de wanden hangen, zijn geïnspireerd op muziek. Wilhelmina karakteriseert ze als ‘Musical Patterns’. In de titels is dat af te lezen (bijvoorbeeld Canto Ostinato sectie 74 (zie affiche) of Musical Patterns IV, Pièce d’Orgue), maar ook in de papier-reliëfs zelf wordt de muziek vaak zichtbaar. Ze maken de indruk van een bijzonder type partituren. In de titel van de expositie is daarom het begrip transcriptie opgenomen. 

Zoals ze zelf zegt:

“Barok muziek....minimal music; in beiden komen zich-herhalende motieven voorbij. In de barok zijn die hoorbaar in de vorm van sequenzen (eenzelfde motief dat zich in klank herhaalt, naar boven of naar beneden). En in minimal music is eenzelfde motief vaak langere tijd hoorbaar, met minimale klankverschuivingen....onopvallend én spannend.”

De reliëfs verbeelden een vertaling uit een muziekstuk, en dat liefst zo letterlijk mogelijk. Bijvoorbeeld uit ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt, uit  een ‘Tweestemmige Inventie’ van J.S. Bach, of uit ‘Glassworks’ van Philip Glass. “Hogere tonen vallen over de lagere heen en de diepte die ik voel in de muziek, wordt zichtbaar in het licht en de schaduw die ontstaat’’.

Naast de musical patterns laat Wilhelmina ook papierobjecten zien op basis van gescheurd papier, in de vorm van stapelingen en herhaling.  Dit kleinere werk is in de vitrinekasten te zien.  Ook hier is het de lichtval waardoor ze gefascineerd is: “Gescheurde randjes vangen licht en het papier krijgt zo een aparte dimensie. Voor mij is gescheurd en verscheurd papier een eindeloos inspirerend materiaal om ideeën en gevoelens vorm te geven en sferen op te roepen.”

Wilhelmina Zoutewelle, die geboren is in Wassenaar maar nu in Peize woont en werkt, heeft haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen genoten (1980-1985) en heeft veelvuldig geëxposeerd, in binnen- en buitenland. Zie verder haar website: https://wilhelminazoutewelle.nl/

Muzikaal omlijste opening van de expositie: Donderdag 12 januari om 19.00 u.

Deel dit evenement

bottom of page