di 15 feb. | Ontmoetingskerk

Prof.dr. Roelof Hut: De biologische klok

€ 7,00, leden Nut gratis. De biologische klok: gezonde ritmiek in een gezond lichaam
Prof.dr. Roelof Hut: De biologische klok

Tijd en locatie

15 feb. 2022 20:00 – 22:30
Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Slaap jij alleen lekker als het aardedonker is in de kamer, maar heeft  jouw partner helemaal geen moeite met een beetje licht? Dat kan kloppen. Uit nieuw slaaponderzoek blijkt dat de mate waarin kunstlicht onze  biologische klok verstoort van persoon tot persoon sterk verschilt.

Tegenover de NOS zegt chronobioloog Roelof Hut van de  Rijksuniversiteit Groningen: “De biologische klok van de meeste mensen  loopt net iets te traag. Zij hebben een ritme van 24,2 uur. Daglicht  zorgt er iedere dag voor dat je klok weer goed gaat lopen, maar als je  gevoelig bent voor licht dan kan kunstlicht je biologische klok extra  vertragen. Dan ga je dus later naar bed, terwijl de wekker ’s morgens  meestal op hetzelfde tijdstip afgaat. En dan kom je slaap tekort.” Het  onderzoek toont aan dat er een verband is tussen de hoeveelheid  kunstlicht en de hoeveelheid melatonine in het lichaam van  proefpersonen. En dat het effect bij de een sterker is dan bij de ander.  Mensen die vermoeden last te hebben van kunstlicht kunnen er volgens Hut het volgende aan doen: “Het kan helpen om ’s avonds minder licht aan te hebben. De oogarts zal het er misschien niet mee eens zijn, maar als je  televisie kijkt of op je tablet zit, dan heb je geen fel licht nodig in de rest van de kamer. Gedimd licht kan ervoor zorgen dat je biologische  klok niet vertraagt.”

(Bron: NRC, de Volkskrant, NOS)

Prof.dr. Roelof Hut is universitair hoofddocent bij de afdeling Chronobiologie van de  Rijksuniversiteit Groningen. Hij werd opgeleid tot graduate student door Serge Daan en deed zijn postdoc bij Howard Cooper bij INSERM in Lyon, Frankrijk. Hij is actief geweest als bestuurslid van het Groningen  Institute of Evolutionary Life Sciences, international Society for  Research of Biological Rhythms, en hij is lid van de advies- en  redactieraad van het Journal of Biological Rhythms. Hij is / was  wetenschappelijk betrokken bij Europese samenwerkingsnetwerken EUCLOCK,  INsecTIME, CinChron en het Nederlandse Chronobiologie netwerk OnTime en  BioClock.

Deel dit evenement