di 12 okt. | Ontmoetingskerk Haren

Prof.dr. L. Hacquebord: De erfenis van Willem Barentsz

In deze lezing, geïllustreerd met dia’s, zal een overzicht gegeven worden van de Nederlandse activiteiten in het Noordpoolgebied. Leden Nut gratis, niet-leden € 7,00 - consumpties voor eigen rekening.
Prof.dr. L. Hacquebord: De erfenis van Willem Barentsz

Tijd en locatie

12 okt. 20:00 – 22:30
Ontmoetingskerk Haren, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

De erfenis van Willem Barentsz. Nederland en het Noordpoolgebied.

Eerder dit jaar werden we opgeschrikt door het bericht dat een Nederlander op Spitsbergen gedood werd door een ijsbeer. Je vraagt je dan af waarom die Nederlanders daarheen gaan. Het antwoord is heel simpel. Nederland heeft een historische band met het poolgebied. Al meer dan 400 jaar trekken Nederlanders naar het gebied. Allereerst om een noordelijke zeilroute naar China en Japan te zoeken, maar daarna al spoedig ook om de rijkdommen van het gebied te exploiteren. Aanvankelijk werd rond Spitsbergen op walvissen gejaagd. Deze beesten leverden waardevolle oliën en vetten die in de zeventiende en achttiende eeuw als grondstof voor de zeepindustrie, als brandstof voor de lampen en als smeermiddel voor tal van andere industrieën zoals de leerlooierij, lakennijverheid en touwslagerij dienden.

In de twintigste eeuw werd er steenkool gedolven en tegenwoordig wordt de natuur van het gebied geëxploiteerd door verschillende Nederlandse toeristische organisaties.

Vanaf de tochten van Willem Barentsz. speelde Nederland een belangrijke rol bij het in kaart brengen van Spitsbergen en Nova Zembla. Alle ontdekkingen werden in de afgelopen vier eeuwen in kaart gebracht en gepubliceerd. Nederlandse kaartenmakers speelden daarin lange tijd een belangrijke rol. Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen Nederlandse wetenschappers geïnteresseerd te raken in de vele bijzondere aspecten van het gebied en tegenwoordig wordt er veel biologisch, archeologisch, geografisch en klimatologisch onderzoek gedaan. Nederland heeft een klein onderzoeksstation op Spitsbergen waar met enige regelmaat vooral biologisch onderzoek wordt gedaan.

In deze lezing zal, geïllustreerd met dia’s, een overzicht gegeven worden van de Nederlandse activiteiten in het Noordpoolgebied.

Prof.dr. Louwrens Hacquebord (1947) is in zijn werkzame leven voor de Rijksuniversiteit Groningen meer dan 35 jaar in beide poolgebieden actief geweest. Zijn veldwerk heeft veel gegevens over de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen opgeleverd die hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften heeft gepubliceerd. Recentelijk schreef hij voor een breed publiek een aantal boeken over zijn avonturen, die soms meer dan vier drukken opleverden.

Zijn boek over de exploitatie van het poolgebied werd in 2015 genomineerd voor de Jan Wolkersprijs.

Deel dit evenement