top of page

za 09 sep.

|

In en rond het dorp Haren

Open Monumentendag 'Levend erfgoed'

Dit jaar vinden de activiteiten plaats in Noordlaren. Het programma wordt nader bekend gemaakt door de organisatie Harener Historische Kring 'Old Go'

Open Monumentendag  'Levend erfgoed'

Tijd en locatie

09 sep. 10:00 – 10 sep. 17:00

In en rond het dorp Haren, Haren, Nederland

Over het evenement

Thema | Levend erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag.

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel  levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en  ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen,  die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen  doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een  monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van  beoefenaar tot beoefenaar.

Deze ambachten, tradities en gebruiken  zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar  nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het  ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen  zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts  een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

De monumenten barsten dit jaar dus uit hun  voegen van levendigheid. Verrassende koppelingen tussen monumenten en  levend erfgoed worden opgezocht. Van ijzersmeden tot de Anansi  verteltraditie, van Gregoriaanse zang tot fanfares, van poffertjes tot  Indische rijsttafel; (levend) erfgoed verbindt ons allemaal.

bron: landelijke informatie

Deel dit evenement

bottom of page