di 18 jan. | Ontmoetingskerk

Onze Noordelijke trots, een kijkje achter de schermen van Lifelines door prof. dr. Ciska Wijmenga en Jackie Dekens

De lezing is in verband met coronamaatregelen nu verplaatst naar dinsdag 18 januari 2022
Onze Noordelijke trots, een kijkje achter de schermen van Lifelines door prof. dr. Ciska Wijmenga en Jackie Dekens

Tijd en locatie

18 jan. 2022 20:00 – 22:30
Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Lifelines draagt bij aan het doel om mensen in de toekomst gezonder oud te laten worden. Dat gebeurt door van een grote groep deelnemers allerlei gegevens en lichaamsmaterialen zoals urine, bloed en haar te verzamelen en dit beschikbaar te stellen aan onderzoekers. Sinds 2006 verzamelt Lifelines van ruim 167.000 inwoners uit de drie noordelijke provincies data en lichaamsmaterialen. Deelnemers komen ongeveer eens in de 5 jaar op een locatie voor het afstaan van lichaamsmaterialen en het laten doen van een aantal metingen zoals het meten van de bloeddruk en het laten maken van een hartfilmpje. Daarnaast ontvangen deelnemers om de anderhalf jaar vragenlijsten.

De organisatie is uniek door een combinatie van de omvang van het aantal deelnemers, bestaande uit drie generaties, de lange volgtijd, de flexibele dataverzameling en de diversiteit aan data die worden verzameld. Daarmee is onderzoek mogelijk naar risicofactoren, het ontstaan en de ontwikkeling van ziektes. Onderzoek met het doel te ontdekken hoe we gezonder oud kunnen worden.

De missie van Lifelines luidt: ‘Maximaliseren van het gebruik van via Lifelines beschikbare relevante data en samples voor beleid en onderzoek op het terrein van gezonder oud worden.’ Dit betekent dat Lifelines niet alleen de gegevens en lichaamsmaterialen verzamelt, maar zich er ook voor inspant dat er zoveel mogelijk relevant onderzoek mee verricht wordt.

Prof.dr. Cisca Wijmenga heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische, aandoeningen. In haar onderzoek combineert ze onderzoek binnen Lifelines met onderzoek bij patiënten met auto-immuunziekten, en in het bijzonder coeliakie. Wijmenga is tevens een van de trekkers van het onderzoek naar ‘organen op een chip’. Door middel van een ‘darm-op-een-chip’ kan ze niet alleen diepgaander onderzoek naar coeliakie doen, maar ook de rol van darmbacteriën in ziekte en gezondheid bestuderen.

Jackie Dekens, projectmanager bij het CDI: ‘Living Lab Newborn is een real life laboratorium, bij de gezinnen thuis.’ UMCG, Center for Development & Innovation (CDI), Lifelines, Philips en de Life Cooperative van noordelijke mkb’ers bundelen hun krachten in het project Living Lab Newborn om nieuwe producten te ontwikkelen die helpen bij een zo goed mogelijke start.

Deel dit evenement