top of page

do 11 mei

|

Nicolaaskerk, Irenelaan 2

Gijs Scholten van Aschat: Tsjechovs mooiste verhalen

'Het leven als een boze, mooie droom. Je hoeft maar lukraak een bladzijde van Tsjechov op te slaan en je verzeilt in zulke dromen.’ Vrij Nederland. € 10 entree dankzij een financiële bijdrage van het Nut departement Groningen-Haren.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Gijs Scholten van Aschat: Tsjechovs mooiste verhalen
Gijs Scholten van Aschat: Tsjechovs mooiste verhalen

Tijd en locatie

11 mei 2023, 20:00 – 22:00

Nicolaaskerk, Irenelaan 2, Irenelaan 2, 9752 LS Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Tsjechovs mooiste verhalen  gekozen door Gijs Scholten van Aschat

Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860–1904) wordt algemeen beschouwd als de  grootmeester van het korte verhaal. Hij debuteerde als student met  korte verhalen in humoristische tijdschriften. Als arts zag hij  menselijke ellende, ziekte en dood – ervaringen die hem en daarmee zijn  literaire werk tekenden. Behalve verhalen schreef hij ook toneelstukken,  die zeer geliefd zijn en nog altijd overal ter wereld worden opgevoerd.  Gijs Scholten van Aschat (1959) is acteur en maakt deel uit van het  ITA-ensemble, voorheen Toneelgroep Amsterdam. Hij was te zien in zeer  uiteenlopende toneel- en filmproducties. De grote toneelstukken van  Tsjechov speelde hij tot nu toe allemaal, op één na. Niemand schreef  zulke veelzijdige korte (en lange) verhalen als Anton Tsjechov. De  veelomvattendheid van zijn werk is imponerend, zijn thematiek  klassiek-universeel en de vanzelfsprekendheid van zijn karakterschetsen  om nooit te vergeten. Denk alleen al aan klinkende titels als ‘De dame  met het hondje’, ‘De jager’ of ‘Romance met contrabas’.

Gijs Scholten van Aschat koos de mooiste verhalen uit de alom  bejubelde Russische Bibliotheekvertaling van Tom Eekman, Aai Prins en  Anne Stoffel. Hij bracht Tsjechov terug tot zijn essentie: zijn selectie  is zowel een eerste kennismaking voor wie nog niets van Tsjechov heeft  gelezen, als een aangenaam weerzien voor de liefhebbers.

‘Het leven als een boze, mooie droom. Je hoeft maar lukraak een  bladzijde van Tsjechov op te slaan en je verzeilt in zulke dromen.’ Vrij Nederland

‘Tsjechovs verhalen zijn niet zomaar goed, ze zijn verpletterend goed.’ Joost Zwagerman

‘De grootste verhalenschrijver ooit.’ Raymond Carver

Deel dit evenement

bottom of page