top of page

wo 15 mei

|

't Clockhuys

Expositie ‘Abstractie’

In ‘t Clockhuys te Haren is vanaf 29 april t/m 29 juni een tentoonstelling te zien met werk van Pieter Jan Kuiken (schilderijen en kleine beeldjes) en van Herman van Hasselt (met kleine en grotere beelden). Gratis toegang tijdens de openingsuren.

Expositie ‘Abstractie’
Expositie ‘Abstractie’

Tijd en locatie

15 mei 2024, 12:00 – 29 jun 2024, 15:32

't Clockhuys, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

Pieter Jan Kuiken (1956) is van oorsprong beeldhouwer. Hij studeerde aan de Academie Minerva (1982-1987) en heeft sindsdien in Nederland en in Indonesië geëxposeerd. Hij ontwierp echter ook straatmeubilair (gemeente Geldermalsen), stapelmuren en waterloopjes voor museum De Buitenplaats in Eelde en talrijke tuinen voor particulieren. Daarnaast was hij jarenlang museumtechnicus in De Buitenplaats, begeleidde hij cursisten van de Klassieke Academie en nam en neemt hij deel aan het beeldhouwerscollectief ‘Het Paradijs’ in Groningen.

Dit is de eerste keer dat hij exposeert met zowel schilderijen als beeldjes. De overeenkomst tussen beiden is de manier van abstraheren. Hij werkt naar model. Zelf zegt hij daarover: “Belangrijk is te weten dat mijn werk ontstaat naar de directe waarneming. Bij de schilderijen is het vorm-lijn en kleur in een illusie van ruimte. Bij de beeldjes gaat het om volumes, ritme, richtingen, beweging en BALANS.” Die beeldjes zijn gemaakt van was, waar een mal omheen wordt gemaakt die volgegoten wordt met plasticrete. En daarna volgt er een lang proces van schuren en slijpen. Voor verdere informatie zie http://www.pieterjankuiken.nl

Het werk van Herman van Hasselt, die ook deel uitmaakt van het beeldhouwerscollectief ‘Het Paradijs’,  heeft enige verwantschap met dat van Pieter Jan Kuiken. Ook bij hem zijn het voornamelijk menselijke figuren die hij vormgeeft in beelden. Zoals hij zelf zegt: “Als de afdruk van mijn vingers in de stof waarmee/ Je bent er weer, geabstraheerd, dus anders.”

Hij werkt echter niet in was, maar met charmotteklei om er keramiek van te maken. Ze delen wel beiden de fascinatie voor het abstraheren vanuit de waarneming. Herman van Hasselt (geboren in 1945) heeft na een bouwtechnische lerarenopleiding nog diverse opleidingen handvaardigheid gevolgd (o.a. aan de Academie Minerva.) Voor contact: beeldenvanherman@gmail.com

Deel dit evenement

bottom of page