do 26 aug. | Noordlaren

Een avondje buiten met ... prof.dr. Henny Groenendijk, 'Nogmaals archeologisch Haren'

Entree € 7,00 Archeoloog prof. Dr. Henny Groenendijk is te gast en vertelt over zijn werk als oud-provinciaal archeoloog, wat er in de bodem van de voormalige gemeente Haren gevonden is en waar nog verder bodemonderzoek verricht zou moeten worden.
Een avondje buiten met ... prof.dr. Henny Groenendijk, 'Nogmaals archeologisch Haren'

Tijd en locatie

26 aug. 19:30 – 21:30
Noordlaren, Duinweg 6, 9479 TM Noordlaren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Henny Groenendijk, verbonden aan het Groninger Instituut voor Archeologie (Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen), blikt terug op zijn periode als provinciaal archeoloog van Groningen en specifiek op het bodemarchief van de oude gemeente Haren. Wat is de huidige stand van kennis en waar liggen nog grote hiaten? Op welke thema's zou toekomstig wetenschappelijk onderzoek zich moeten richten? De grote landschappelijke variatie van de noordelijke Hondsrug met zijn flankerende beekdalen biedt nog allerlei kansen. Waar het bodemarchief nog gaaf is en welke informatie daaruit is te halen, vormt de rode draad in de lezing. Een van de pijlers van de archeologie is volgens Henny Groenendijk het bouwen van bruggen naar het publiek en het delen van verantwoordelijkheden. Het oudste verhaal van Haren steunt immers voor een belangrijk deel op vondsten en mededelingen van haar inwoners.

Henny Groenendijk schreef deel 21 in de Harener Historische Reeks: 'Een wandeling door pre- en vroeghistorisch Haren'. Het boekje zal na afloop van Groenendijks inleiding te koop zijn.

Deel dit evenement