ma 30 mei | Ontmoetingskerk

Drs. Marc Roth: Noord-Korea, de verbeelde werkelijkheid

In verband met corona uitgesteld. € 7,00 pp leden Nut gratis toegang Een kijkje achter de schermen van Noord-Korea
Drs. Marc Roth: Noord-Korea, de verbeelde werkelijkheid

Tijd en locatie

30 mei 2022 20:00 – 31 mei 2022 22:00
Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

In de lezing "Noord-Korea: ‘De verbeelde werkelijkheid’" neemt drs. Marc Roth u mee naar het meest gesloten land en samenleving ter wereld. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk met de eigen ervaringen van Marc als bezoeker. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Volksuniversiteit Helmond.

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent, zijn er soms wel degelijk mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Deel dit evenement