top of page

di 17 jan

|

Ontmoetingskerk

Drs.Johan Holtrop, David Hockney, een veelzijdig kunstenaar

David Hockney is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Leden Nut gratis toegang, niet-leden € 7,00 Aanmelden van 27/12 tot 14/1/23

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Drs.Johan Holtrop, David Hockney, een veelzijdig kunstenaar
Drs.Johan Holtrop, David Hockney, een veelzijdig kunstenaar

Tijd en locatie

17 jan 2023, 20:00 – 22:30

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

tussen 27/12 en 154/1/2023

Het schilderleven van David Hockney David Hockney is een schilder die in de start van zijn carrière bewust tegen de  wind in koos voor de figuratie met onderwerpen uit zijn eigen leven. Hockney  werd daarna vooral bekend met zijn fel gekleurde landschappen en portretten,  maar heeft daarnaast een heel divers oeuvre opgebouwd met opera decors,  reproducerende technieken zoals lithografie, video en zijn experimenten met  de fotografie. Vanaf 2006 is hij ook plein air gaan schilderen waar je kunt  genieten van hoe zijn virtuoze schilderhand de natuur voor ons vertaalt in verf.  Kort daarna stortte hij zich op het tekenen en schilderen op de iPad die in  series grote prints de toeschouwer omringen met het verstrijken van de  seizoenen. Na zijn tentoonstelling in het Van Gogh Museum in 2019 is er dan  nu een interessante tentoonstelling met Hockney in het Teylers Museum in  Haarlem (nog tot 29 januari) over de ‘kunst van het uitbeelden’ en Hockney’s stellingen over kunst en de manier waarop we zien, wat meer weer eens  aantoont dat Hockney een van de meest inventieve en intellectueel rusteloze  schilders is van deze tijd. 

Drs. Johan Holtrop is kunsthistoricus en doceert onder andere bij verschillende  instellingen waaronder 

Hovo Noord Nederland 

Zie ook: https://www.hockney.com of  https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Hockney 

Tentoonstelling: Hockney’s Eye - Kunst, technologie en verbeelding 

23 september 2022 – 29 januari 2023  in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem 

Tekeningen, schilderijen en digitale werken

David Hockney is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Maak in Hockney’s Eye kennis met zijn eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik  van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk  door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

 De wereld op het platte vlak 

Al  zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937)  hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte  vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe  waarneming - eyeballing in zijn woorden - of door toepassing  van lijnperspectief, maar maken zij ook al eeuwenlang gebruik van  optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.

In Hockney’s Eye zie je zijn tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale  werken zowel in de tentoonstellingszaal als geïntegreerd in de  historische zalen. Zo zie je Hockneys werk naast dat van oude meesters  als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die  zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de wetenschappelijke zalen en  in Pieter Teylers Huis zijn reconstructies gemaakt van historische  artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en  een camera obscura. In de unieke historische context van Teylers als  natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijk je door de  ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.  Hockney’s Eye is een samenwerking met het Fitzwilliam Museum en de Heong Gallery, Downing College in Cambridge en de Universiteit Cambridge.

Deel dit evenement

bottom of page