
di 17 jan.
|Ontmoetingskerk
Drs.Johan Holtrop, David Hockney, een veelzijdig kunstenaar
David Hockney is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Leden Nut gratis toegang, niet-leden € 7,00 Aanmelden van 27/12 tot 14/1/23

Tijd en locatie
17 jan. 20:00 – 22:30
Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren, Nederland
Over het evenement
tussen 27/12 en 154/1/2023
Het schilderleven van David Hockney David Hockney is een schilder die in de start van zijn carrière bewust tegen de wind in koos voor de figuratie met onderwerpen uit zijn eigen leven. Hockney werd daarna vooral bekend met zijn fel gekleurde landschappen en portretten, maar heeft daarnaast een heel divers oeuvre opgebouwd met opera decors, reproducerende technieken zoals lithografie, video en zijn experimenten met de fotografie. Vanaf 2006 is hij ook plein air gaan schilderen waar je kunt genieten van hoe zijn virtuoze schilderhand de natuur voor ons vertaalt in verf. Kort daarna stortte hij zich op het tekenen en schilderen op de iPad die in series grote prints de toeschouwer omringen met het verstrijken van de seizoenen. Na zijn tentoonstelling in het Van Gogh Museum in 2019 is er dan nu een interessante tentoonstelling met Hockney in het Teylers Museum in Haarlem (nog tot 29 januari) over de ‘kunst van het uitbeelden’ en Hockney’s stellingen over kunst en de manier waarop we zien, wat meer weer eens aantoont dat Hockney een van de meest inventieve en intellectueel rusteloze schilders is van deze tijd.
Drs. Johan Holtrop is kunsthistoricus en doceert onder andere bij verschillende instellingen waaronder
Hovo Noord Nederland
Zie ook: https://www.hockney.com of https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Hockney
Tentoonstelling: Hockney’s Eye - Kunst, technologie en verbeelding
23 september 2022 – 29 januari 2023 in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem
Tekeningen, schilderijen en digitale werken
David Hockney is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Maak in Hockney’s Eye kennis met zijn eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.
De wereld op het platte vlak
Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming - eyeballing in zijn woorden - of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij ook al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.
In Hockney’s Eye zie je zijn tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken zowel in de tentoonstellingszaal als geïntegreerd in de historische zalen. Zo zie je Hockneys werk naast dat van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de wetenschappelijke zalen en in Pieter Teylers Huis zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijk je door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis. Hockney’s Eye is een samenwerking met het Fitzwilliam Museum en de Heong Gallery, Downing College in Cambridge en de Universiteit Cambridge.