top of page

zo 12 feb

|

Dorpskerk Haren

Cugnon Consort - strijksextet o.l.v. Chris Duindam, viool

€ 17,50 Bezoekers: aanmelden met betaling vooraf is gewenst. Jeugd tot 12 jaar gratis, studenten € 7,50 Voor hen is geen vooraanmelding nodig, zij kunnen pinnen aan de kerk.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Cugnon Consort - strijksextet o.l.v. Chris Duindam, viool
Cugnon Consort - strijksextet o.l.v. Chris Duindam, viool

Tijd en locatie

12 feb 15:30 – 16:30

Dorpskerk Haren, Rijksstraatweg 188, 9752 BR Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Het Cugnon Consort bestaat uit een mix van jonge getalenteerde èn ervaren beroepsmusici. In 2011 richtte artistiek leider Chris Duindam, (violist en docent aan o.a. het Prins Claus Conservatorium, het Aurora Festival en het Utrechts Conservatorium) het inmiddels befaamde Internationale Cugnon Kamermuziekfestival op. Dit festival biedt jonge talenten een podium temidden van professionele musici. Met onder meer de in Groningen opgeleide violiste Danna Paternotte. Het Cugnon Project speelt concerten door heel Nederland met de mooiste bekende en onbekende parels uit het kamer-muziekrepertoire.

Programma STAD en LAND

Componisten werden geïnspireerd door de natuur, maar ook door de stad. In dit programma twee wereldberoemde voorbeelden van zulke composities. Tschaikovski begon aan zijn strijksextet ‘Souvernir de Florence’ toen hij in Florence verbleef, maar voltooide het werk in Moskou. Het werk klinkt onvervalst Italiaans, maar de componist kan zijn slavische afkomst niet verloochenen.

L. Van Beethoven: Symphonie nr. 6 (1808)  'Pastorale', bewerkt voor strijksextet  door Fischer/Donohoe (1810)

In de partituur van zijn zesde symfonie schrijft Beethoven ‘Erwachen heitere Empfindungen bei der Ankunft auf dem Lande’. Geen wonder dat dit werk al snel de Pastorale Symfonie wordt genoemd.

Bijzonder is het gebruik van korte motieven die eindeloos herhaald worden. Dit brengt de luisteraar in een bijzondere sfeer, als bij een boswandeling.

– Allegro ma non troppo 'Erwachen heitere

Empfindungen bei der Ankunft auf dem Lande'

-- Andante con moto 'Szene am Bach'

– Scherzo 'Lustiges zusammensein der Landleute'

– Allegro 'Gewitter, Sturm'

– Allegretto 'Hirtengesang, frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm'

korte pauze voor de musici

P.I. Tsjaikovski: Strijksextet op. 70 (1890)  ‘Souvenir de Florence’

Tsjaikovski begon aan zijn strijksextet ‘Souvernir de Florence’ toen hij in Florence verbleef, maar voltooide het werk in Moskou. Het werk klinkt onvervalst Italiaans, maar de componist kan zijn Slavische afkomst niet verloochenen.

- Allegro con spirito

- Adagio cantabile e con moto

- Allegretto moderato

- Allegro con brio e vivace

Chris Duindamvoltooide zijn studie op het Utrechts Conservatorium bij Philip Hirshhorn, Viktor Liberman, Eli Goren en Emmy Verhey. Naast zijn solo- en kamermuziekconcerten is Chris Duindam als viooldocent verbonden aan het Utrechts Conservatorium, het Prins Claus Conservatorium en de Academie voor Muzikaal Talent. Hij was speler in het Combattimento Consort Amsterdam en geeft regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

Anna Steenhuisis violiste en actief als kamer-musicus, orkestmusicus en viooldocente. Ze studeerde viool aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam en aan de Zürcher Hochschule der Künste bij Rudolf Koelman. Ze geeft geregeld kamermuziekconcerten en organiseert ook graag eigen projecten, onder andere in samenwerking met het Cugnon Project. Samen met altvioliste Hannah Donohoe leidt ze Cugnon Junior voor jonge strijkers. Ze remplaceert als orkestmusicus regelmatig in het Radio Filharmonisch, het Rotterdams Filharmonisch en het Noord Nederlands Orkest.

Danna Paternotte is freelance violiste. Ze voltooide haar bachelor bij Sonja van Beek aan het Prins Claus Conservatorium en haar master bij Chris Duindam in Utrecht. Ze is regelmatig werkzaam als remplaçant bij het Nederlands Philharmonisch, het Radio Filharmonisch en het Metropole Orkest. Daarnaast is ze zowel voor als achter de schermen betrokken bij rebellen-collectief Pynarello en speelt ze al jaren mee met het Cugnon Project.

Guus Fabius, cellist, is al vele jaren een bekend gezicht op de Nederlandse kamermuziekpodia. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam en Utrecht. Hij speelt in een aantal ensembles waaronder het Alauda Strijkkwartet en het Arto Ensemble en is al jaren cellist bij het Cugnon Project. Guus speelt op een cello gebouwd door David Collins in 1997, gemaakt naar het model van Stradivarius genaamd "Servais"

Matthias Naegeleis een veelgevraagde Amerikaanse cellist die als solist en kamermusicus veelvuldig optrad in Europa, Amerika, Mexico, Brazilië en Azië, onder meer bij the Chamber Music Society of New York University, Anthony Newman's Brandenburg Collegium, the Chamber Music Society of New Jersey, Sergio Luca's Context, An Die Musik, en “the New York based microtonal group”  New Band. Ook speelt hij regelmatig met het Cugnon Project en het Insomnio Ensemble.

Jeltje Quirijnen, altvioliste,  is onlangs afgestudeerd aan het conservatorium in Utrecht. Ze oriënteert zich op haar vervolgstappen. In de tussentijd speelt ze in een aantal vaste ensembles en op projectbasis in verschillende orkesten. Samenspelen doet ze het allerliefste.

Richard Wolfe, altviool, opgegroeidin New York, studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin. Na zijn opleiding verbleef hij vijf jaar in Israël, waar hij speelde in het Israëlisch Kamerorkest, en op verzoek van chef-dirigent Rudolph Barshai overstapte op de altviool. In 1982 verhuisde Richard Wolfe naar Nederland en trad toe tot het Nederlands Kamerorkest. In 1986 werd hij benoemd tot solo altviolist. Richard Wolfe is als hoofdvakdocent altviool

verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht.

Wij hopen U allen te mogen verwelkomen, zonder corona-bepaalde restricties.

Om toch zorgvuldig te zijn hebben wij ervoor gekozen om, ipv een pauze,

na afloop een drankje en hapje aan te bieden,

zodat U vrij bent om nog even na te blijven en -praten of niet.

Dat zullen wij nu ook doen in het koor, het wat ruimere, achterste deel van de kerk.

Deel dit evenement

bottom of page