do 16 dec. | Ons Centrum

Broodje met ... Maria Koijck, ruimtelijk kunstenaar

Credo Als wij zo doorgaan met het produceren van afval, zal Moeder Aarde uiteindelijk uit plastic bestaan in plaats van vruchtbare aarde! € 7,00 inclusief broodje en karnemelk. Uitsluitend per pin betalen. Aanmelding verplicht. In samenwerking met de Commissie Podiumkunsten.
Registratie is afgesloten
 Broodje met ... Maria Koijck, ruimtelijk kunstenaar

Tijd en locatie

16 dec. 2021 12:00 – 13:00
Ons Centrum, Kerkstraat 2B, 9751 BC Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Indrukwekkend: Maria maakt video met operatieafval na borstreconstructie 

Maria is namelijk al tien jaar lang met afval bezig, in haar werk als kunstenares.  Haar interesse was dan ook meteen gewekt toen ze erachter kwam dat 60%  van het operatiemateriaal van haar borstreconstructie wegwerp was. Hier wilde ze iets mee doen. Ze vroeg haar chirurg of ze het operatieafval  mocht hebben. Toen ze wakker werd uit de narcose stonden er zes volle vuilniszakken voor haar klaar. Ze nam het mee naar huis en ging aan de slag met haar video.

Maria Koijck (1965) studeerde aan Academie Minerva en deed de  loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

In 1997 start ze met Bas-is Atelier, een bedrijf voor ontwerp & productie waarmee ze evenementen en voorstellingen van aankleding en decors voorziet.

In 2008 bezocht ze een vriendin in Sierra Leone waar ze voor het eerst enorme hoeveelheden afval op de stranden van Freetown zag liggen. Het hele strand was bedekt met een laag plastic van een meter dik.

Vanaf dat moment besloot ze haar kunst te wijden aan het toen nog redelijk onbekende mondiale probleem: plastic soep.

Haar eerste community-art project was Petty de Zwaan in 2009. Samen met bewoners uit haar wijk zijn er in twee maanden tijd 15.000 flessen verzameld. Die flessen dienden als vulling  en drijfvermogen van een stalen frame in de vorm van een zwaan (5 x 3  m), die twee maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef en uiteindelijk  onder luid protest van de bewoners naar de milieudienst werd gebracht voor recycling. De zwaan is het begin geweest van tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland.

Zes volle vuilniszakken: zoveel operatieafval bleef er achter nadat kunstenares Maria Koijck een borstreconstructie onderging. Met al dit afval maakte ze een indrukwekkende video.

De 55-jarige Maria uit Groningen werd getroffen door borstkanker waardoor haar borst moest worden geamputeerd. Hoewel anderen die worden getroffen door deze vreselijke ziekte misschien niet zo snel stil zullen staan bij de hoeveelheid operatieafval die hierbij komt kijken, was Maria hier wel mee bezig.

Zie ook:https://www.mariakoijck.com/

Deel dit evenement