do 26 nov. | De Heerlijkheid Harssens in woord en beeld

Broodje met ... Hein Bekenkamp over de Heerlijkheid Harssens

De Heerlijkheid Harssens komt tot leven. Vanaf donderdag 26 november, 12.00 uur, kunt u de lezing virtueel bijwonen. Ga naar “Film” en klik op “Heerlijkheid Harssens komt tot leven”. De filmische verslaglegging door cineast Willem Hoiting blijft de komende maanden op onze site te bekijken.
Registratie is afgesloten
Broodje met ... Hein Bekenkamp over de Heerlijkheid Harssens

Tijd en locatie

26 nov. 2020 12:00 – 16 dec. 2020 13:00
De Heerlijkheid Harssens in woord en beeld

Over het evenement

AANMELDEN

De door het Kapittel van de Heerlijkheid Harssens benoemde Pluimgraaf Hein Bekenkamp over de geschiedenis van dit oude rechtsgebied even ten  zuiden van het dorp Adorp. 

Harssens ligt in het oudste cultuurgebied van West-Europa, het gebied waar de rivier de Hunze kronkelde. In de Grondboeken van het Klooster Werden wordt Harssens in de 12de eeuw al genoemd. Uit een akte van 1407 blijkt  dat de Heerlijkheid Harssens als aparte rechtstoel bestond. Later werd die gecombineerd met Adorp. Aanvankelijk stond er een steenhuis. In het midden van de 16de eeuw werd een borg gebouwd. Heerlijke  rechten zijn met de komst van Napoleon opgeheven, maar blijken tot op heden nog steeds verhandelbaar. De Stichting Harssens is er na het  overlijden in 2017 van de laatste Heer van Harssens, drs. J.J Stienstra, wettig eigenaar van. Evenals van het terrein, waarop tot in het midden van de 18de eeuw de Borg te Harssens heeft gestaan. Een  gezelschap rond Harssens komt jaarlijks bijeen tijdens een Landdag, waarbij de geschiedenis van deze heerlijkheid centraal staat. Hoe het er nu met de Heerlijkheid Harssens voorstaat, legt Hein Bekenkamp, lid van  het stichtingsbestuur van Harssens, uit.

Deel dit evenement