do 04 nov. | Haren

Broodje met Redmer Alma over het kookboek van Occa Johanna Ripperda

€ 7,00 inclusief broodje en karnemelk. Het kookboek is een manier om te laten zien dat de adellijke keuken veel rijker is dan je zou verwachten. Aanmelden verplicht. Zie ons coronaprotocol.
Broodje met Redmer Alma over het kookboek van Occa Johanna Ripperda

Tijd en locatie

04 nov. 12:00 – 13:00
Haren, Kerkstraat 2B, 9751 BC Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Hoe  smaken pannenkoeken die 400 jaar geleden al werden gebakken in de  Groninger borgen? Dankzij Redmer Alma kunnen fijnproevers die smaak nu  nog steeds ervaren. Hij ontdekte een kookboek met recepten die een vrouw  uit Farmsum vier eeuwen geleden opschreef.

Meestal  gaat het bij de Gouden Eeuw over het rijke Holland, maar in Stad en  Lande - zoals Groningen toen heette - gebeurde ook genoeg. Zeker op  culinair gebied. Dat blijkt wel uit het kookboek dat Occa Ripperda vier  eeuwen geleden naliet.

Bereisde vrouw uit Farmsum

De  smakelijkste recepten uit die tijd zijn nu bijeengebracht door  historicus Redmer Alma. Hij deed onderzoek naar de vrouw die in haar  leven niet minder dan duizend recepten opschreef.

'Het  is een onbekende vrouw die pas nu uit de dood opgewekt wordt', begint  Alma. 'Ze is geboren in Farmsum in 1619 en heeft een bereisd leven  gehad. Ik ken geen Groningse die zoveel van de wereld heeft gezien als  zij. Ze is uiteindelijk overleden in Stockholm, aan het hof van de  Zweedse koningin.'

Tijdens  haar leven verzamelde Ripperda dus talloze recepten. Het handgeschreven  boekje leek verdwenen te zijn, maar Alma vond het terug bij een  kunstgezelschap in Emden. De recepten geven een goed beeld van de  eetcultuur in de Gouden Eeuw, zegt hij.

'Het  is compleet anders dan je denkt, omdat het moderne smaken zijn.  Asperges, citroen, azijn... Allemaal tegengestelde smaken die we  tegenwoordig gewend zijn, maar we niet verwachten in de Groninger  keuken. Het kookboek is een manier om te laten zien dat de adellijke  keuken veel rijker is dan je zou verwachten.'

Om  Groningen kennis te laten maken met Occa Ripperda, komt er in het  najaar een tentoonstelling over haar op landgoed Nienoord. Volgend jaar  verschijnt bovendien een geïllustreerde publieksversie van haar  receptenboek.

bron: RTV Noord

Deel dit evenement