do 25 nov. | Haren

Broodje met Friso Bavinck: Begraven in Noordlaren

€ 7,00 inclusief broodje en (karnemelk) De geschiedenis van de nieuwe begraafplaats en verhalen van en over Noordlaarders en Glimmeners. Aanmelden verplicht. Zie ook ons coronaprotocol.
Registratie is afgesloten
Broodje met Friso Bavinck: Begraven in Noordlaren

Tijd en locatie

25 nov. 12:00 – 13:00
Haren, Kerkstraat 2B, 9751 BC Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Onder de klokslag van Noordlaren.

De ‘nieuwe’ begraafplaats. 1871 – 2021

De  nieuwe begraafplaats in Noordlaren bestaat in 2021 anderhalve eeuw.  “Daar mag wel eens aandacht aan geschonken worden”, vond het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen. En het vond  Harener Friso Bavinck bereid diep in de geschiedenis te duiken van wat door velen een van de mooiste begraafplaatsen van het Noorden wordt  gevonden.

De  aanleg van deze begraafplaats had destijds enige bestuurlijke voeten in  aarde. Van Rijkswege had het begraven op het oude kerkhof rond de  Bartholomeuskerk, de dorpskerk van Noordlaren, al veel eerder gestopt  moeten worden. Maar met de aanleg van die nieuwe begraafplaats op de es  in het vooruitzicht, betrachtte men enige coulance.

Op  1 juni 1871 werd de nieuwe dodenakker officieel in gebruik genomen. Een dag eerder had er al de eerste begrafenis plaatsgevonden.

De  geschiedenis van de nieuwe begraafplaats is gelardeerd met verhalen van en over Noordlaarders en Glimmeners, die er begraven liggen of op een  bijzondere wijze bij deze begraafplaats betrokken zijn of waren.

Ook is er aandacht besteed aan de verschillende teksten en tekens die op de Noordlaarder grafstenen voorkomen.

Daarmee  is een document ontstaan, dat niet alleen voor hen ‘die onder de  klokslag van Noordlaren’ leven, maar voor een veel breder publiek  interessant is om te lezen.

Vanaf heden ligt het boek te koop bij Boomker Boeken aan het Raadhuisplein 7 te Haren.

Het  boek is verschenen in de Harener Historische Reeks, een uitgave van de  Harener Historische Commissie, bij deze gelegenheid in samenwerking met  het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen. Vormgeving: Jeannette Ensing; ISBN 978-90-9034467-6. 96 pp., € 13,50.

Bavinck, B.J.F. Onder de klokslag van Noordlaren. De ‘nieuwe’ begraafplaats. 1871 – 2021 (Haren, 2021)

Deel dit evenement