
do 19 jan
|boekhandel Boomker
Bram Bakker over zijn nieuwste boek Oud zeer
Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Dit ‘oud zeer’ stak bij Bram Bakker pas na zijn vijftigste flink de kop op, en dat proces veranderde zijn leven ingrijpend. € 7,50 Aanmelden via onderstaande knop op de site verplichyt


Tijd en locatie
19 jan 2023 19:00 – 21:00
boekhandel Boomker, Raadhuisplein 7, 9751 AM Haren, Nederland
Over het evenement
Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeiden, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten en een gebrek aan knuffels en complimenten. Dit ‘oud zeer’ stak bij Bram Bakker pas na zijn vijftigste flink de kop op, en dat proces veranderde zijn leven ingrijpend. En zo gaat het bij veel meer mensen: ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen. In Oud zeer deelt hij zijn persoonlijke ervaringen met de lezer. Daarnaast komen de verhalen van een aantal andere mensen aan bod en vertelt hij meer over de begrippen trauma en affectieve verwaarlozing. Met speciale aandacht voor de rol van het lichaam bij mentale processen, omdat dit een terrein is dat door de traditionele psychiatrie decennialang werd overgeslagen (maar inmiddels aan een inhaalslag begonnen lijkt).
Bakker is naast auteur (Verademingen Gevoelsarm) uitgever bij Uitgeverij Lucht. Ook maakt hij podcasts voor het gezondheidsplatform De Balanskliniek. Dit platform biedt ondersteuning en wijst de weg naar een hulpverlener bij medische of psychische problemen die een bestaande balans dreigen te verstoren, of zelfs al hebben verstoord. Tot eind 2021 was Bakker medisch directeur bij een aantal verslavingszorginstellingen. Sinds 2015 maakt hij ook theaterprogramma’s, zoals met cabaretier Marjolijn van Kooten en met Abdelkader Benali en Hans Koeleman (over hardlopen).
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (nu GGZ InGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit. Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. De laatste jaren van zijn loopbaan als psychiater werkte hij hoofdzakelijk in de verslavingszorg. Hij was medisch directeur bij een aantal verslavingsklinieken. Daarnaast had hij een eigen praktijk en werkte hij in teamverband mee in de behandeling van ‘onbegrepen lichamelijke klachten’ en ‘chronische pijn’.