top of page

zo 04 sep

|

Haren

24e Dickens lezing "Dickens en de geneeskunst" mmv Voiz

Prof. dr. Ernst E. van der Wall, cardioloog, schreef een omvangrijk Engelstalig boek over dit thema. De lezing is in het Nederlands. € 8,00 inclusief glas Dickensian Rumpunch en cheddar. Met medewerking van het a capella ensemble 'Voiz'

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
24e Dickens lezing "Dickens en de geneeskunst" mmv Voiz
24e Dickens lezing "Dickens en de geneeskunst" mmv Voiz

Tijd en locatie

04 sep 2022 14:30 – 16:30 CEST

Haren, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Dickens en de geneeskunst

Oud-hoogleraar cardiologie Ernst E. van der Wall (1947) spreekt op zondag 4 september in de Bibliotheek over “Dickens en de geneeskunst”. Samen met het publiek gaat hij op zoek naar de talrijke medische, soms hilarische aspecten in het werk van Charles Dickens. De 24ste Dickenslezing wordt uitgesproken begint die zondagmiddag om half drie. Voorafgaan en na afloop van de lezing treedt het a-capella ensemble Voiz op met een gevarieerd repertoire. Bovendien wordt tot besluit de traditionele Dickensian Rumpunch geschonken en wordt er cheddar geserveerd.

Dickens was gefascineerd door de toenmalige geneeskunst en de medische aspecten van ziektes. In tal van werken komen fictieve artsen voor die in Dickens’ ogen soms excentrieke medische behandelmethoden voorschrijven. Dickens beschrijft veronderstelde hart- en vaatziekten en mogelijke hartaandoeningen heel nauwkeurig. Zijn beschrijvingen hebben verschillende malen de officiële medische literatuur gehaald. Het blijkt bovendien dat veel van de 19e-eeuwse medische parktijken nog steeds worden toegepast in de huidige tijd. In Dickens eigen leven bleken 35 artsen een bepaalde rol te hebben gespeeld, van wie Dickens er 15 als zijn echte vrienden beschouwde. Op 9 juni 1870 stierf Dickens aan een zware beroerte voorafgegaan door verschillende kleine beroertes. Ernst van der Wall zocht in Dickens' romans onder meer naar hartaandoeningen of ziekten met cardiovasculaire complicaties. Hij gaat ook in op Dickens’ doodsoorzaak en komt met nieuwe inzichten omtrent zijn overlijden.

Van der Wall, sinds eind jaren zeventig lid van de Haarlemse tak van de Dickens Fellowship, besloot na zijn pensionering de medische aspecten in het werk van Dickens diepgaand te onderzoeken. Het resultaat van dat onderzoek is in een lijvig boekwerk ‘Dickens in the heart of medicine’ in 2020 verschenen. Zijn lezing is in het Nederlands.

Van der Wall was na zijn studie geneeskunde in Groningen en specialisatie als cardioloog in Amsterdam onder meer als hoogleraar cardiologie verbonden aan het Leids Universiteits Medisch Centrum.

Deel dit evenement

bottom of page