zo 04 sep. | Haren

24e Dickens lezing "Dickens en de geneeskunst"

Prof.Dr. Ernst E. van der Wall, cardioloog, schreef een omvangrijk engelstalig boek over dit thema. De lezing is in het Nederlands. € 8,00 inclusief glas punch. Nieuwe data ivm overhjeidsmaatregelen. Met medewerking van het dameskoor 'Voiz'
24e Dickens lezing "Dickens en de geneeskunst"

Tijd en locatie

04 sep. 14:30 – 16:30 CEST
Haren, Brinkhorst 3, 9751 AS Haren, Nederland

Over het evenement

AANMELDEN

Dickens in het hart van de geneeskunde Implicaties voor de hedendaagse medische praktijk

Op het moment van schrijven is het 150 jaar geleden dat Charles Dickens op 9 juni 1870 overleed. In dit herdenkingsnummer wordt aandacht besteed aan verschillende medische aspecten in Dickens leven en werk, aangezien hij gefascineerd was door geneeskunde en medische ziektes, zowel op een literaire als een humanitaire manier. Deze aspecten zijn zijn fictieve artsen, zijn echte artsen, zijn fascinatie voor excentrieke medische benaderingen, zijn veronderstelde hart- en vaatziekten, de mogelijke hartaandoeningen die hij beschreef, en ten slotte zijn invloed op de medische literatuur van zijn dood 150 jaar geleden tot heden. Met betrekking tot zijn fictieve artsen werd aangetoond dat de houding van Dickens tegenover artsen goedaardiger bleek te zijn dan tot nu toe door verschillende geleerden werd gesuggereerd. Wat betreft de medische praktijken van de 19e eeuw volgde Dickens enerzijds de orthodoxe medische principes van zijn tijd, maar koesterde hij anderzijds onorthodoxe ‘excentrieke’ medische benaderingen. Het blijkt dat veel van de 19e-eeuwse medische praktijken nog steeds worden toegepast in de huidige tijd. In Dickens eigen leven bleken 35 artsen een bepaalde rol te hebben gespeeld, van wie Dickens er 15 als zijn echte vrienden beschouwde. De verhouding tot zijn artsen was zeker niet ondergeschikt aan die tot zijn artistieke vrienden, maar moet vanuit een ander perspectief worden bekeken. Op 9 juni 1870 stierf Dickens aan een zware beroerte voorafgegaan door verschillende kleine beroertes, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een hartritmestoornis die atriale fibrillatie wordt genoemd. Ten slotte werd in zijn romans gezocht naar hartaandoeningen of ziekten met cardiovasculaire complicaties. Aan het einde van dit onderzoekswerk wordt een uitgebreide lijst gepresenteerd, inclusief de medische documenten die verwijzen naar Dickens in de periode 1870-2020, waaruit duidelijk blijkt dat Dickens nog springlevend is in het tijdperk van de huidige geneeskunde. Over de auteur. Ernst E. van der Wall (1947) is emeritus hoogleraar cardiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eind jaren zeventig werd hij lid van de Haarlemse tak van de Dickens Fellowship. Na zijn pensionering besloot hij zijn aandacht te richten op de verschillende medische aspecten van Charles Dickens, in het bijzonder op de cardiovasculaire aspecten. Professor van der Wall is getrouwd, heeft drie zonen en woont in Amsterdam.

Aan het einde van deze Dickens Lezing wordt in de film het traditionele glas Dickensian rumpunch geheven met een toost op de 210de geboortedag van Charles Dickens.

Deel dit evenement